Στο τεράστιας σημασίας πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλανίζει τη Νάξο στάθηκε, μιλώντας στην εκπομπή των Τέρενς Κουίκ και Έρης Πανάγου στον Real FM, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, κάνοντας μάλιστα και μία επισήμανση αλλά και μία έκκληση.

Ειδικότερα, ερωτηθείς, από τους παρουσιαστές, για το τι ισχύει για το φράγμα του Τσικαλαριού, ο Δ. Καπούνης τόνισε, αρχικά, ότι, «το ζήτημα είναι αρμοδιότητας πλέον του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά το φράγμα βρίσκεται… στον δρόμο ενώ δεν έχουμε λάβει σαφή απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι ούτε έχουμε δει να γίνεται κάτι. Όλοι πέρασαν από εδώ, όλοι υποσχέθηκαν, αλλά μόνο υποσχέσεις ήταν».

Και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι ότι υπάρχει λειψυδρία στο νησί. Είναι ο μήνας Μάιος και δεν έχουμε νερό. Λόγω της μικρής διαθεσιμότητας νερού, θα είναι πολύ λίγες και οι Πατάτες Νάξου, τις οποίες τώρα καλλιεργούν οι αγρότες. Κάνω έκκληση προς την Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό του πρωτογενούς τομέα της Νάξου και να στηρίξει τη νησιωτικότητα: πρέπει να φέρουν νερό, με βυτία ή με πλοία, για να γεμίσουν τα φράγματα. Δεν γίνεται διαφορετικά. Θα φύγουν όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, όπως έκαναν και παλαιότερα!».

Έπειτα, επεσήμανε: «Έμαθα, επίσης, μόλις χθες, ότι στην Πάρο εργολάβος έχει πάρει τον βιολογικό του νησιού, κάνει τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων και όλο το νερό ενισχύει τον υδροφόρο ορίζοντα της Πάρου, η οποία μπορεί να μην έχει καλλιέργειες και να ασχολείται κυρίως με τον τριτογενή τομέα αλλά όλοι εκεί έχουν νερό. Στη Νάξο, ούτε φράγμα έχουμε ούτε τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων του βιολογικού ώστε να ενισχυθεί ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού. Η Πολιτεία και όλοι οι πολιτικοί της Νάξου πρέπει να εξετάσουν το πρόβλημα. Είναι κρίμα. Το νησί το κρατά ο πρωτογενής τομέας, εκεί βασίζεται το 50% της οικονομίας του. Αν φύγουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι τον χειμώνα θα ερημώσει η Νάξος, όπως γίνεται και με άλλα νησιά!».

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά και στη διάθεση των ναξιώτικων αμνοεριφίων για το Πάσχα. Δήλωσε ο Δ. Καπούνης: «Από το νησί μας έφυγαν 12-15 χιλ. αμνοερίφια. Η τιμή που απέσπασε ο κτηνοτρόφος ήταν πολύ χαμηλή. Η Ε.Α.Σ. Νάξου προσπάθησε να αγοράσει 8 ευρώ και να πουλήσει 10,5, μα το “Καλάθι του Πάσχα” συμπίεσε την τιμή. Αγοράσαμε 7 ευρώ από τον παραγωγό, πουλήσαμε με 9,50 και βγήκε το προϊόν στο ράφι στα 9,99. Οι εδώ κρεοπώλες αγόρασαν στα 6 ευρώ. Ό,τι έγινε δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για τον κτηνοτρόφο, γιατί με το “Καλάθι του Πάσχα” συμπιέστηκαν προς τα κάτω οι δικές του τιμές και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα κάποιοι κρεοπώλες να αγοράσουν φθηνά (6 ευρώ) και στα περιφερειακά κρεοπωλεία το προϊόν να πωλείται ακριβά (15, 16, 17 ευρώ), σε τιμή που δεν δικαιολογείται. Στη Βαρβάκειο το προϊόν πωλείται 12-13 ευρώ και αυτή θα έπρεπε να είναι η τιμή και στα περιφερειακά κρεοπωλεία. Αυτή ήταν η καλύτερη τιμή. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Η κυβέρνηση έπρεπε να ελέγξει τους μεσάζοντες. Είναι και το θέμα της προπληρωμής – από τα Χριστούγεννα οι χονδρέμποροι είχαν δώσει επιταγές και αγοράσει τα κρέατα στις τιμές που αυτοί ήθελαν και όχι όσο έπρεπε. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αμνοερίφια πουλήθηκαν και 8 και 8,50 ευρώ στον παραγωγό, στην Κρήτη, όμως, στα 6 και στα 6,70 ευρώ και φθάνουν στον καταναλωτή 16 και 17. Αισχροκέρδεια!».

Ακούστε τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη στον Real FM:
Περιοχή συνημμένων
Προβολή βίντεο YouTube Η έκκληση του Δ. Καπούνη για το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Νάξο και το παράδειγμα της Πάρου