Έκπληξη έχουν προκαλέσει στους επιστήμονες τα πρωτοφανή ραδιοσήματα που προέρχονται από ένα προηγουμένως αδρανές αστέρι.
Το αστέρι, γνωστό ως XTE J1810-197, είναι ένα Μάγναστρο – ένας τύπος αστέρα νετρονίων που είναι επίσης οι ισχυρότεροι μαγνήτες στο σύμπαν. Είναι το κοντινότερο στη Γη που γνωρίζουμε, σε σχετικά κοντινή απόσταση 8.000 ετών φωτός.
Τώρα οι επιστήμονες λένε ότι φαίνεται να στέλνει ραδιοπαλμούς που δεν ταιριάζουν με τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους
«Σε αντίθεση με τα ραδιοσήματα που έχουμε δει από άλλα μάγναστρα, αυτό εκπέμπει τεράστιες ποσότητες ταχέως μεταβαλλόμενης κυκλικής πόλωσης. Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Μάρκους Λόουερ, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην εθνική επιστημονική υπηρεσία της Αυστραλίας, CSIRO, ο οποίος ηγήθηκε της εργασίας.
Είναι ήδη εκπληκτικό να ανιχνεύονται ραδιοσήματα από ένα μάγναστρο και ο XTE J1810-197 είχε ήδη ενδιαφέρον ως ένας από τους λίγους που το έκαναν. Αλλά τώρα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτοί οι παλμοί εκπέμπουν ένα είδος σπειροειδούς φωτός που ήταν εντελώς απροσδόκητο.
Το φως από τα μάγναστρα είναι συνήθως πολωμένο. Αλλά το φως από αυτό το μάγναστρο είναι κυκλικά πολωμένο, που σημαίνει ότι φαίνεται να σχηματίζει μια σπείρα καθώς κινείται στο διάστημα.
Ο XTE J1810-197 ήταν το πρώτο γνωστό μάγναστρο που εξέπεμψε ραδιοσήματα, το 2003. Στη συνέχεια όμως σιώπησε για περισσότερο από μια δεκαετία – και τώρα ξύπνησε ξανά.
Οι παλμοί υποδηλώνουν ότι στο άστρο συμβαίνουν περισσότερα από όσα είχαμε συνειδητοποιήσει. Θα μπορούσε να αλλάξει την κατανόησή μας για τα έντονα μαγνητικά πεδία και τα περιβάλλοντα γύρω από αυτά, δήλωσαν οι επιστήμονες.
«Τα σήματα που εκπέμπονται από αυτό το μάγναστρο υποδηλώνουν ότι οι αλληλεπιδράσεις στην επιφάνεια του άστρου είναι πιο πολύπλοκες από τις προηγούμενες θεωρητικές εξηγήσεις», δήλωσε η Μανίσα Κέιλεμπ από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Οι επιστήμονες έχουν πλήρη άγνοια γιατί συμβαίνει αυτό.
«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένα υπέρθερμο πλάσμα πάνω από τον μαγνητικό πόλο του μάγναστρου, το οποίο δρα σαν πολωτικό φίλτρο, δήλωσε ο Δρ Λόουερ.
«Το πώς ακριβώς το πλάσμα το κάνει αυτό μένει να προσδιοριστεί», πρόσθεσε.
Η μελέτη που περιγράφει τα ευρήματα δημοσιεύεται στο Nature Astronomy.
Comments