Με ύψιστη τιμή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 16/10/2024 στο Stelios Foundation Confe
rence Hall η απονομή του βραβείου “Η Κλεις του Πολιτισμού” από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με την υποστήριξη του Stelios Philanthropic Foundation και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας. ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΤΟ SITE
Η “Κλεις του Πολιτισμού” απονεμήθηκε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, στον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου, Επιχειρηματία – Ευεργέτη, στη Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας ΕΚΠΑ, στον Μιχάλη Βιολάρη, Συνθέτη – Ερμηνευτή. ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ ΤΑ ΣΚΕΠΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ.
Το βραβείο “Η Κλεις του Πολιτισμού” είναι μια τιμητική διάκριση που απονέμεται σε πρόσωπα, φορείς ή οργανισμούς που συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση και τη διάδοση του πολιτισμού, που γράφουν με το έργο τους τη δική τους άξια ιστορία και συμβάλουν στο δίπτυχο Πολιτισμός – Ανθρωπισμός και στην καλώς νοούμενη ανάπτυξη, του ατόμου, της κοινωνίας και της οικουμένης ως σύνολο. Οι ανωτέρω διακεκριμένοι Βραβευθέντες αναγορεύτηκαν Επίτιμα Μέλη του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
“Το σταθερό θέμα του ΣΠΕΚ είναι ο Πολιτισμός. Και αυτός είναι ένα πολύεδρο. Δεν είναι μονοδιάστατη έννοια όπως άλλες αξίες π.χ. η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη που είναι αυτό που δηλώνουν. Πολιτισμός σημαίνει Λόγος (λογοτεχνία, γλώσσα), Πολιτισμός σημαίνει Τέχνες (μουσική, ζωγραφική γλυπτική), Πολιτισμός σημαίνει Παράδοση, Ιστορία, Αρχαιολογία μα και Φιλανθρωπία στην κοινωνία και Αλληλεγγύη. Έπεται ότι η Κλείδα Πολιτισμού απονέμεται σε ανθρώπους που έχουν για πολλά χρόνια συμβάλει αποφασιστικά σε μια ή περισσότερες απ’ τις έδρες του πολύεδρου Πολιτισμού. Υπ΄ αυτή την έννοια, είναι απόλυτα αιτιολογημένη η βράβευση της Καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου αφού για δεκαετίες υπηρετεί πιστά τον Πολιτισμό σε τρείς έδρες του, τη Λαογραφία, την Αρχαιολογία και την Ιστορία και όχι μόνο με βιβλία και άρθρα αλλά και με ζωντανές παρουσιάσεις και διαλέξεις σε χιλιάδες φιλομαθείς και τηλεθεατές. Απόλυτα αιτιολογημένη η βράβευση του Μιχάλη Βιολάρη, του φιλόλογου και συνθέτη και τραγουδιστή, πρωταγωνιστή στις δεκαετίες του Νέου Κύματος, που με τη γλυκιά φωνή του έκανε τα παραδοσιακά τραγούδια να αγαπιούνται πια από νέους και παλιούς. Η Κλεις του Πολιτισμού δίκαια απονέμεται στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκο Παναγιωτόπουλο διότι υπηρετεί με υπευθυνότητα τον Πολιτισμό στον τομέα του, σε ό,τι αφορά την ενότητα και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ακόμη προωθεί συστηματικά την κοινωνική ένταξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας μέχρι και την εκμάθηση της ελληνικής, την εξοικείωση τους με τον πολιτισμό μας και τη συμμετοχή τους στα κοινά, στην απασχόληση στην αγορά εργασίας, μετά από καίρια κατάρτιση. Τέλος, αιτιολογημένη θεωρούμε και τη βράβευση του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου γιατί είναι ειλικρινής ευεργέτης, με ευαισθησία στα παιδιά, στους νέους και στον Πολιτισμό μας. Η ευχή μας είναι ο ΣΠΕΚ να τιμά κάθε χρόνο ανθρώπους που οι ίδιοι είναι κλειδιά του Πολιτισμού. Ευτυχώς είναι πολλοί. Κι οι έδρες του Πολύεδρου Πολιτισμού είναι πολλές.”
Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά, Πρόεδρος ΣΠΕΚ
Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης Επιτ. Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου απονέμει την «Κλείδα του Πολιτισμού» σε Ελλαδίτες, Κύπριους, Έλληνες του εξωτερικού, Φιλέλληνες και Ξένους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, που με τη ζωή και το έργο τους διαχρονικά στηρίζουν τις αξίες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Με αυτό τον τρόπο ο ΣΠΕΚ αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά τους στην ανάπτυξη, προώθηση και διατήρηση του πολιτισμού. Τιμά την εξαιρετική συνεισφορά τους στον τομέα της ανθρωπιστικής δράσης καθώς με το έργο τους, παιδαγωγικό / κοινωνικό / φιλανθρωπικό / πολιτισμικό, προάγουν το επίπεδο ζωής, ευεργετούν καθοριστικά την κοινωνία, τον συνάνθρωπο, τον πολίτη, τον νέο, τη φύση, το περιβάλλον, τον πλανήτη και δίνουν παράδειγμα, οδηγό για το μέλλον. Η βράβευση τους λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για όλους. Αναδεικνύοντας σημαντικές προσωπικότητες, δημιουργούνται πρότυπα για την κοινωνία, ειδικά για τις νεότερες γενιές, ενθαρρύνοντάς τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των τιμώμενων προσωπικοτήτων και να ενισχύσουν με τη σειρά τους τις αξίες του πολιτισμού. «Η Κλεις του Πολιτισμού» είναι παράλληλα ένα σύμβολο της ευθύνης που αναλαμβάνουμε από κοινού για τη διατήρηση και τη μετάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις επόμενες γενιές, ένα σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης ταυτότητας και εξέλιξης. Το βραβείο “Η Κλεις του Πολιτισμού” είναι μια τιμητική διάκριση που απονέμεται σε πρόσωπα, φορείς ή οργανισμούς που συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση και τη διάδοση του πολιτισμού, που γράφουν με το έργο τους τη δική τους άξια ιστορία και συμβάλουν στο δίπτυχο Πολιτισμό – Ανθρωπισμός και στην καλώς νοούμενη ανάπτυξη, του ατόμου, της κοινωνίας και της οικουμένης ως σύνολο.
Comments