«Η Ελλάδα χαιρετίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης που εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.
«Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα τόσο για τη Σουηδία όσο και για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία», προσθέτει.
Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο ότι κατά τη διάρκεια της πολύμηνης και εξαιρετικά δύσκολης διαδικασίας των διαπραγματεύσεων -το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έγινε σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας- ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων δεν ήταν η Στοκχόλμη, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά η Αθήνα, χωρίς μάλιστα να το έχει επιδιώξει.
Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πως οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ περνούν πια ξεκάθαρα μέσα από την Ελλάδα.
Ο αμερικανικός παράγοντας θεωρεί, εδώ και πολλές εβδομάδες, ότι ο μοναδικός τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο και να καμφθεί η σκληρή στάση του Κογκρέσου ήταν να δώσει το «πράσινο φως» η Ελλάδα.
Ετσι, ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο επιδόθηκαν σε πραγματικό αγώνα δρόμου και χρόνου προκειμένου να ικανοποιήσουν στο ακέραιο όσα αιτήματα είχαν διατυπωθεί από το Κογκρέσο κατά το προηγούμενο διάστημα, τα οποία αφορούν την πλήρη διασφάλιση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.
Οπως ακριβώς είχε απαιτήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, οποιαδήποτε τελική συμφωνία με την Τουρκία, αν και όταν επιτευχθεί, θα πρέπει να περιλαμβάνει μηχανισμούς που να προβλέπουν την παύση, την αναβολή, ή ακόμη και την ακύρωση της μεταφοράς οπλικών συστημάτων εάν η Αγκυρα επιστρέψει στη γνωστή επιθετική συμπεριφορά.
Και αυτό, όπως έχει εξηγήσει, επειδή αυτή η συμπεριφορά δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας, αλλά υπονομεύει και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, καθώς και την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, κάτι που θα αποτελεί πια επίσημη πολιτική των ΗΠΑ.
Συνεπώς, φαίνεται πως θα αξιοποιηθεί το λεγόμενο «μοντέλο των F-35», πρόγραμμα από το οποίο -υπενθυμίζεται- αποπέμφθηκε η Τουρκία λόγω της πρόβλεψης στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2020 ότι καμία μεταφορά μαχητικών πέμπτης γενιάς δεν είναι εφικτή όσο η Τουρκία κατέχει τα ρωσικά συστήματα S400.
Βάσει, ακριβώς, αυτού του εξαιρετικά επώδυνου για την Τουρκία προηγουμένου, πηγές στο Κογκρέσο υπενθυμίζουν πως μια διαδικασία πώλησης όπλων μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια. «Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου», επισημαίνουν, «το Κογκρέσο μπορεί να χρησιμοποιήσει νομοθετικά εργαλεία και ανά πάσα στιγμή -ακόμη και έως τις ημερομηνίες της τελικής παράδοσης- να μπλοκάρει, να αναθεωρήσει ή να αλλάξει τους όρους μιας πώλησης».
Comments