Ελισάβετ Χατζηγάκη

 

Εδώ και ένα χρόνο το κοινωφελές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ίδρυμα Χατζηγάκη οργάνωνε την πρώτη αναδάσωση σε περιοχή που είχε καεί τα τελευταία χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

Η γενική γραμματέας του ιδρύματος Ελισάβετ Χατζηγάκη και η ομάδα της πραγματοποιώντας τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Παιδεία & Περιβάλλον – Το Δάσος, Το Σπίτι μας», μαζί με μαθητές βρέθηκαν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις παρυφές του εθνικού πάρκου της Δαδιάς, εκεί όπου είχε υποδειχθεί από την δασική υπηρεσία και φύτευσαν δενδρύλλια δρυός και πεύκης.

«Το μεγάλο πρόβλημά μας είναι η λειψυδρία»
«Αυτή η περιοχή είχε καεί αρκετές φορές και δεν επρόκειτο να αναγεννηθεί από μόνη της, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές που κάηκαν τον Αύγουστο του 2023 στην Δαδιά. Επομένως σε αυτό σημείο μπορούμε να κάνουμε αναδάσωση και να φυτεύσουμε δένδρα που υπήρχαν πριν από τις φωτιές» αναφέρει στο iefimerida.gr που βρέθηκε στον Έβρο για την συγκεκριμένη δράση, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δασών Έβρου κ. Πέτρος Ανθόπουλος.

αναδάσωση

 

Όπως εξήγησε ο κ. Ανθόπουλος για τις υπόλοιπες καμένες περιοχές του δάσους θα πρέπει να περιμένουμε δύο με τρία χρόνια προκειμένου να δούμε εάν από μόνη της η φύση αναγεννάται, από την φωτιά που επί 16 ημέρες μαινόταν στον νομό Έβρου, το καλοκαίρι του 2023. «Ήδη έχουμε δει ότι το δάσος που κάηκε αντιδρά αρκετά καλά. Έχουμε ήδη παρατηρήσει ότι έχουν φυτρώσει νεαρά πεύκα. Η μαύρη πεύκη υστερεί λίγο αλλά είναι λογικό γιατί αναγεννάται με δυσκολία. Το μεγάλο πρόβλημά μας είναι η λειψυδρία. Θέλουμε βροχή, αλλά όχι ραγδαίες καταιγίδες. Ωστόσο, η δασική υπηρεσία έχει ολοκληρώσει αντιδιαβρωτικά έργα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχουμε εκπονήσει μελέτη και για αντιπλημμυρικά στην περιοχή κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ και ενώ έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο»

Στη δράση του Ιδρύματος Χατζηγάκη η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια έκταση ενός στρέμματος φυτεύτηκαν 200 νέα δενδρύλλια από παιδιά, φοιτητές, εκπροσώπους φορέων και εκπαιδευτικούς. Η πρωτοβουλία αυτή, αφιερωμένη στη βιωματική εκπαίδευση και την αποκατάσταση του Δάσους της Δαδιάς, αποτέλεσε σύμβολο αναγέννησης και ελπίδας για την περιοχή του Έβρου, που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2023, οι οποίες επηρέασαν το περιβάλλον, την κοινότητα και την οικονομία του τόπου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, από τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, το Ίδρυμα Χατζηγάκη με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του Δ.Σ. και επικεφαλής Προγραμμάτων & Επικοινωνίας Ελισάβετ Χατζηγάκη, πραγματοποίησε επισκέψεις και δράσεις σε σχολεία του Σουφλίου και της ευρύτερης περιοχής. Οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, πειράματα, κατασκευές εντός και εκτός τάξης, γινόμενοι κοινωνοί του περιβαλλοντικού εγγραμματισμού και της ευαισθητοποίησης πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η «Προστασία της Μέλισσας», η «Κατανόηση της Κλιματικής Αλλαγής» και η «Αναγέννηση του Δάσους». Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές, τα παιδιά και οι δάσκαλοι που είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη σημασία του δάσους ως φυσικού «σπιτιού» και να κατανοήσουν τον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, ως πολίτες του μέλλοντος.

Το πρόγραμμα κορυφώθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου με μια μεγάλης κλίμακας οργανωμένη δενδροφύτευση στη Λευκίμη, Ήταν η πρώτη οργανωμένη δενδροφύτευση μετά τις καταστροφές, και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη συλλογική προσπάθεια αναγέννησης της.

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr