αγροτικές επιδοτήσεις - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

 

Η Κρήτη σε μία τετραετία έλαβε αγροτικές ενισχύσεις 51,7 εκατ. ευρώ, από σύνολο 69,9 εκατ. για όλη την Ελλάδα

Παραιτήθηκαν και τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) χθες και αναμένεται σύντομα να οριστούν οι αντικαταστάτες τους.

Τις παραιτήσεις είχε ζητήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας προχθές αργά το βράδυ. Πηγές του υπουργείου αναφέρονταν στο περιστατικό ως μια προσπάθεια του κ. Τσιάρα, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο ανέλαβε καθήκοντα (όταν αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση ο έως τότε υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης), να οργανώσει τα επιτελεία των οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη αποδοτικότητα και συνεργασία.

Ωστόσο, πηγές από την Κομισιόν αναφέρουν ότι ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε δεν είχε πολύ καλά αποτελέσματα, δεδομένου ότι δεν είχαν γίνει οι απαραίτητοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε σχέση με τις επιδοτήσεις που αποδίδονται στους δικαιούχους, όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τεθεί υπό επιτήρηση από την Ε.Ε., καθώς διαπιστώθηκαν παραβάσεις στον τρόπο κατανομής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και υπάρχει πιθανότητα άρσης της πιστοποίησής του από την Ε.Ε. Πριν από περίπου ένα μήνα καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά της, με απόφαση της διοίκησης του οργανισμού, η επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία έχει συνεργαστεί με το γραφείο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης είχε αναλάβει τη διοίκηση του οργανισμού στις αρχές του χρόνου με απόφαση του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος είχε αποπέμψει, έπειτα από έντονες αντεγκλήσεις, τον προηγούμενο διοικητή Βαγγέλη Σημανδράκο. Ο νέος υπουργός, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένος να αλλάξει πρόσωπα στις διοικήσεις των οργανισμών, παραμερίζοντας μάλιστα τη διαδικασία επιλογής μέσω ΑΣΕΠ όπως αυτή έχει καθοριστεί με νόμο του ΥΠΕΣ.

Η κακή διαχείριση εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων έχει πολλές φορές ξεσηκώσει τον αγροτικό κόσμο, που διαπιστώνει όχι μόνο διαρκή μείωση των επιδοτήσεων, αλλά και ανεξήγητες πριμοδοτήσεις.

Μια απλή ανάγνωση των στοιχείων διαχείρισης και διαμοιρασμού των δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα κατά τα έτη 2017-2020 δείχνει σημαντικότατη πριμοδότηση της Κρήτης, που με βάση τις εκτάσεις του νησιού δεν μπορεί να εξηγηθεί.

Η Κρήτη μέσα σε μία τετραετία έλαβε 51.730.883 ευρώ από τα δικαιώματα ενισχύσεων που αποδόθηκαν σε παραγωγούς της από το εθνικό απόθεμα (όπου τα δικαιώματα συνδέονται με στρέμματα γης), σε σύνολο 69.984.284 που αφορούσαν όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Το 2017 τα 21.673 δικαιώματα από τα 47.003 πήγαν στην Κρήτη, το 2018 από τα 35.181 δικαιώματα τα 26.495 κατανεμήθηκαν σε Κρητικούς παραγωγούς, το 2019 από τα 69.012 δικαιώματα του εθνικού αποθέματος τα 55.024 μοιράστηκαν σε Κρητικούς και το 2020 από τα 167.569 δικαιώματα τα 140.222 διανεμήθηκαν επίσης στο ίδιο νησί.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr