Για τα κέρδη των κτηνοτρόφων από τη διάθεση των αμνοεριφίων τους εν όψει του Πάσχα αλλά και για τις τιμές που θα βρει ο καταναλωτής αυτά τα προϊόντα μίλησαν σε ΕΡΤ, Mega και ΑΝΤ1, ζωντανά από το νησί μας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο Ναξιώτης κτηνοτρόφος, Γιάννης Βάβουλας.

Ο Δ. Καπούνης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Στη Νάξο οι κρεοπώλες αγόρασαν με 6 ευρώ. Εμείς, η Ε.Α.Σ., αγοράσαμε με 7 ευρώ και τα πουλήσαμε στα 9,40 ευρώ. Διαθέσαμε περίπου 3 χιλιάδες αμνοερίφια σε αλυσίδες. Το προϊόν μπήκε στο “Καλάθι του Πάσχα” στα 9,99 ευρώ, με αποτέλεσμα να συμπιεστούν προς τα κάτω οι τιμές που πούλησαν οι κτηνοτρόφοι. Στα σούπερ μάρκετ μπορεί να υπάρχει αυτή η τιμή των 9,99 ευρώ, αλλά στα περιφερειακά κρεοπωλεία το αρνί και το κατσίκι πωλούνται στα 16 ευρώ ενώ η τιμή τους θα πάει και 17 και 18 ευρώ, γιατί υπάρχει έλλειψη, καθώς έγιναν εξαγωγές στο Καθολικό Πάσχα, με αποτέλεσμα το προϊόν να ακριβύνει!».

«Θα φύγουν περίπου 20 χιλιάδες αμνοερίφια από τη Νάξο, προς αλυσίδες και περιφερειακά κρεοπωλεία αλλά όχι μόνο. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν εάν τα κρέατα φέρουν την κατάλληλη σφραγίδα που πιστοποιεί ότι είναι Νάξου. Έχουμε, ωστόσο, παράλληλα, μεγάλο πρόβλημα ανομβρίας στη Νάξο και οι παραγωγοί δεν μπορούν να ποτίσουν. Πρέπει να ενδιαφερθεί η Πολιτεία να φέρει νερό να γεμίσει τα φράγματα, δεν θα έχουν νερό να πιούν τα ζώα και δεν θα μπορούν οι αγρότες να ποτίσουν», συμπλήρωσε ο Δ. Καπούνης.

Από την πλευρά του, ο Γ. Βάβουλας δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι στη Νάξο πούλησαν στα 6 ευρώ, μία πάρα πολύ χαμηλή τιμή που σε καμία περίπτωση δεν φθάνει για να καλύψουμε τα έξοδά μας, που είναι τρομερά. Για να μπορούμε να πούμε ότι βγάλαμε τα έξοδά τους και μας έμεινε κι εμάς ένα μικρό μεροκάματο, θα έπρεπε να τα έχουμε διαθέσει από 8 και 8,50 ευρώ! Στον καταναλωτή το προϊόν φτάνει ως και στα 16 ευρώ. Εμείς ξέρουμε την τιμή στην οποία πουλήσαμε, από εκεί και πέρα όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι γίνεται. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια κόστη, όπως μεταφορικά, ΦΠΑ, κ.ά., αλλά η διαφορά είναι τεράστια και συνήθως, κάθε χρόνο, τόση είναι. Είναι κρίμα να πουλάμε τόσο φθηνά και ο καταναλωτής να δυσκολεύεται να αγοράσει το ξακουστό και γευστικό ναξιώτικο αμνοερίφιο».

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή «Δύο στις Δέκα» της ΕΡΤ:
https://www.youtube.com/watch?v=oFclG_-ET6s

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή «Στούντιο με θέα» του ΑΝΤ1:
https://www.youtube.com/watch?v=YTH9-L0oTG0

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» του Mega: