Λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας από την οποία πλήττεται η Νάξος η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε. δεν θα φυτευτεί φέτος το φθινόπωρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παρουσία του περίφημου προϊόντος στην αγορά αλλά και το εισόδημα των παραγωγών.
Για το ζήτημα μίλησαν, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο Ναξιώτης παραγωγός, Στέλιος Βαθρακοκοίλης.
«Τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας της λειψυδρίας αλλά και της απουσίας υποδομών στο νησί μας, η παραγωγή της Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. έχει κατά πολύ μειωθεί. Από εκεί που βγάζαμε 6.000 τόνους, το 2023 βγάλαμε 4 και φέτος την άνοιξη μόλις 1.800. Τώρα το φθινόπωρο, που υπό κανονικές συνθήκες θα φυτευόταν ξανά η πατάτα, δεν θα φυτευτεί, λόγω λειψυδρίας. Όλα τα πηγάδια είναι ξερά. Τα αποθέματα θα αρκέσουν έως τις αρχές Οκτωβρίου το πολύ. Από εκεί και έπειτα, Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε. δεν θα υπάρχει. Επίσης, μπορεί η νοστιμιά του προϊόντος να μην επηρεάζεται, αλλά οι κόνδυλοι είναι μικρότεροι, όταν η πατάτα δεν πάρει το νερό που χρειάζεται», τόνισε, αρχικά, ο Δ. Καπούνης.
«Η καταστροφή, όμως, θα έρθει μετά», πρόσθεσε και εξήγησε: «Όταν ένα προϊόν Π.Γ.Ε. φύγει από τη αγορά, είναι πολύ δύσκολο μετά να ξαναμπεί σε αυτήν και να το συνηθίσει και πάλι ο καταναλωτής. Υπάρχει ανταγωνισμός και πόσοι ακόμη παράγοντες. Τα προβλήματα, λοιπόν, έρχονται. Περιμένουμε από τον Θεό να βρέξει. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την Πατάτα. Έργα υποδομής δεν υπάρχουν εδώ στη Νάξο, για να κρατήσουμε όρθιες την κτηνοτροφία και την αγροτιά (στις οποίες στηρίζεται το 50-60% της οικονομίας του νησιού)».
Ακολούθως, ο Σ. Βαθρακοκοίλης είπε μεταξύ άλλων: «Έως το 2022 φύτευα 80-90 στρέμματα πατάτα, πέρυσι φύτεψα 20 και φέτος την άνοιξη μόνο 8, γιατί δεν είχα νερό. Έχουν πρόβλημα και καλλιέργειες άλλων προϊόντων – φέτος δεν έχω φυτέψει ούτε ένα μαρούλι! Τα πράγματα με τον πρωτογενή τομέα του νησιού μας δεν πάνε καθόλου καλά. Θα μπορούσαν να αξιοποιούνται τα επεξεργασμένα λύματα του βιολογικού του Δήμου, εάν υπήρχε σε αυτόν μία τριτοβάθμια επεξεργασία – αλλά, για να γίνει αυτό, θα περάσουν 4-5 χρόνια. Θα πρέπει να φύγουμε μετανάστες για να συντηρηθούμε!».
Καταλήγοντας, ο Δ. Καπούνης είπε: «Εδώ και χρόνια παραμένει στάσιμο το, πολύτιμο για όλη τη Νάξο, έργο του φράγματος του Τσικαλαριού. Δεν υπάρχει ούτε σχεδιασμός, ούτε προγραμματισμός, ούτε ενδιαφέρον. Η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε. οδεύει προς εξαφάνιση. Εφ’ όσον δεν θα την καλλιεργήσουμε τώρα, αν βρέξει θα την ξαναβγάλουμε του χρόνου το καλοκαίρι…».
Δείτε το απόσπασμα:
Comments