Η έλλειψη νερού αλλά και υποδομών καταστρέφει την παραγωγή της Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε., σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στην «Πρωινή Ζώνη» του Action 24  και στα Παραπολιτικά 90,1.

Διευκρίνισε, πως η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε. δεν θα φυτευτεί αυτήν την περίοδο του χρόνου, όπως γινόταν συνήθως, τα αποθέματα της Ε.Α.Σ. Νάξου φθάνουν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου και έπειτα το προϊόν δεν θα υπάρχει στην αγορά, ενώ στηλίτευσε εκ νέου την απουσία έργων και υποδομών στο νησί μας για την προστασία του πρωτογενούς τομέα του από τη λειψυδρία.
«Η Πατάτα Νάξου είναι προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, άρα απαιτούνται συγκεκριμένες συνθήκες για την καλλιέργειά της. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την ποσότητά της», εξήγησε ο Δ. Καπούνης και διευκρίνισε ότι φέτος την άνοιξη η συγκομιδή ανερχόταν σε 1.800 τόνους πατάτας, όταν το 2022 ήταν 6 χιλ. τόνοι και το 2023 4 χιλ. τόνοι.

«Υπήρχε μισοκαρπία (δηλαδή οι κόνδυλοι της πατάτας ήταν μικρότεροι, δεδομένου ότι το φυτό δεν λάμβανε όσο νερό χρειαζόταν). Αυτήν την περίοδο θα φυτεύαμε ξανά την πατάτα (και αναμέναμε να βγάλουμε περίπου 1.500 τόνους), αυτό όμως δεν θα συμβεί αφού δεν υπάρχει νερό. Άρα, πάμε από τη μισοκαρπία στην ακαρπία», πρόσθεσε ο Δ. Καπούνης και κάλεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξετάσει το θέμα και να προστατεύσει το εισόδημα των παραγωγών («ενισχύοντάς τους είτε μέσω των προγραμμάτων de minimis είτε μέσω πόρων του ίδιου»).

«Δεν μπορεί ο παραγωγός ενός προϊόντος Π.Γ.Ε. να μείνει έτσι. Ο αγρότης πλέον δεν έχει μέλλον στη Νάξο. Είμαστε χωρίς νερό, χωρίς υποδομές, χωρίς προοπτική. Εάν είχε υλοποιηθεί το, στάσιμο εδώ και 15 χρόνια, φράγμα του Τσικαλαριού και είχε προστεθεί τριτοβάθμια επεξεργασία στον βιολογικό του Δήμου, δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Καταλαβαίνουμε, ότι ο πρωτογενής τομέας της Νάξου θα καταστραφεί!», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο Δ. Καπούνης.

Δείτε το απόσπασμα από την «Πρωινή Ζώνη» του Action 24:
Ακούστε τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη στα Παραπολιτικά 90,1: