Μάλιστα, ο Δ. Καπούνης τόνισε, για μία ακόμη φορά, ότι θα είναι καταστροφικό για το εισόδημα του κτηνοτρόφου το να συμπεριληφθούν στο «Καλάθι του Πάσχα» το αρνί και το κατσίκι στην τιμή των 9,99 ευρώ όπως έγινε πέρυσι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, εάν αυτό συμβεί, «οι κτηνοτρόφοι θα παραδώσουν τα κλειδιά των στάβλων τους στην Πολιτεία!».
«Υπάρχουν αρνιά και κατσίκια στην Ελλάδα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για αναπαραγωγή, λόγω του ότι αρκετοί στάβλοι κατέστρεψαν το ζωικό τους κεφάλαιο λόγω των πανδημιών που υπήρχαν», είπε αρχικά ο Δ. Καπούνης και τόνισε έπειτα: «Στην αγορά, υφίσταται έλλειψη. Θα γίνουν εισαγωγές από την Πολιτεία, είτε από Ρουμανία είτε από Βουλγαρία, αλλά δεν θα κάνει σεζόν βάρους όπως άλλες φορές, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να έχει ξεκάθαρη εικόνα του τι αγοράζει (ελληνικό ή εισαγόμενο προϊόν). Από εκεί και πέρα, ωστόσο, τα κόστη του κτηνοτρόφου είναι αυξημένα (γδαρτικά, ζωοτροφές, μεταφορικά, κλπ). Εμείς, ως Ε.Α.Σ. Νάξου, αγοράζουμε το αρνί και το κατσίκι στα 8 ευρώ από τον παραγωγό. Έχουμε γδαρτικά, φύρα και μεταφορικά, πάνω από 2 ευρώ. Με τον ΦΠΑ, το προϊόν θα πάει στην Αθήνα περίπου 12-13 ευρώ. Στο ράφι, θα υπάρχει μια αύξηση γύρω στο 1,5 ευρώ από πέρυσι. Τώρα, εάν μπει το αρνί και το κατσίκι στο “Καλάθι του Πάσχα” στα 9,99 ευρώ, φυσικά οι κτηνοτρόφοι θα παραδώσουν τα κλειδιά των στάβλων τους στην Πολιτεία!».
Ειδικά για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τις αυξήσεις που θα επέλθουν σε αυτά σύντομα, ο Δ. Καπούνης σχολίασε: «Ήδη από τον Φεβρουάριο έχει γίνει αύξηση 2% στα εισιτήρια. Οι αυξήσεις που έρχονται θα είναι στο 12%. Δεν φταίνε οι ακτοπλοϊκές για αυτό, υπάρχει νομοθεσία της ΕΕ. Εκτιμώ, όμως, ότι θα έπρεπε η αύξηση να μεταφερθεί το 2028, όταν και είχαν συμφωνήσει ότι θα γίνει. Μετά τις αυξήσεις, το κόστος μετάβασης αλλά και ζωής στο νησί θα είναι πολύ μεγάλο. Όσον αφορά στα αγροτικά προϊόντα, λ.χ., μία νταλίκα με ζωοτροφές θα κοστίζει 800 ευρώ, από 650. Ο νησιώτης θα επηρεαστεί και θα έχει τεράστιο πρόβλημα».
Τέλος, με αφορμή τη δασμολογική πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε: «Κατ’ αρχάς, στον τουρισμό, ενώ πηγαίναμε καλά από άποψη κρατήσεων για το καλοκαίρι σε Νάξο και Κυκλάδες (με μία αύξηση 20-30%), παρατηρείται τώρα στασιμότητα στις κρατήσεις, την οποία θεωρώ και εύχομαι ότι θα ξεπεράσουμε. Σε κάθε περίπτωση, ας μην ξεχνάμε ότι, από τα 2,5 δισ. που εξάγουμε στις ΗΠΑ, το 31% αφορά σε αγροτικά προϊόντα. Η αυστηρή δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ θα πλήξει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Με τους δασμούς θα είναι ακριβότερα τα προϊόντα μας. Η Ε.Α.Σ. εξάγει στις ΗΠΑ (και στον Καναδά). Εάν αυξηθούν τα ελληνικά ή ευρωπαϊκά τυροκομικά προϊόντα στις ΗΠΑ λόγω των δασμών, τότε όλα τους θα γυρίσουν πίσω, με αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής του γάλακτος στον κτηνοτρόφο και του προϊόντος γενικά στο ράφι. Θα έχουμε τεράστιο θέμα. Θα πρέπει, πρώτον, η ελληνική Πολιτεία και η Ευρώπη να επισημάνουν τις ιδιαιτερότητες των Π.Ο.Π. προϊόντων, να ενημερώσουν την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ αλλά και όλους τους καταναλωτές και να πείσουν πως τουλάχιστον τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να έχουν μία άλλη μεταχείριση. Δεύτερον, θα πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ, για να απορροφήσουμε κάποιους κραδασμούς από τους δασμούς».
Comments