Ανάρπαστα έγιναν τα ελληνικά αρνιά την περίοδο του Καθολικού Πάσχα, καθώς οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας τα πούλησαν στο εξωτερικό και σε υψηλές μάλιστα τιμές. Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Ότι για το Ορθόδοξο Πάσχα θα υπάρξουν ελλείψεις και οι καταναλωτές θα χρειαστεί να πληρώσουν ακριβά τον παραδοσιακό οβελία, ενώ η ζήτηση θα καλυφθεί με εισαγωγές από το εξωτερικό.

Ρεπορτάζ για το θέμα «έπαιξε» στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action 24, φιλοξενώντας μάλιστα και δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρη Καπούνη.

«Έγιναν εξαγωγές για το Καθολικό Πάσχα, κυρίως προς την Ιταλία (σ.σ. αλλά και τις Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία), με τον αριθμό αρνιών που διατέθηκε να ξεπερνά τις 300 χιλιάδες. Αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει, βέβαια, τα κρέατα, το αρνί και το κατσίκι, στην Ελλάδα, επειδή, για το Ορθόδοξο Πάσχα, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα βρει κανείς. Θα υπάρχουν ελλείψεις», επιβεβαίωσε ο Δ. Καπούνης.

Όσο για τις τιμές του αρνιού, το ρεπορτάζ του καναλιού ανέφερε ότι, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε μεταξύ 7,5 και 8 ευρώ το κιλό για τα αρνάκια γάλακτος μέχρι 5 εβδομάδων και βάρους 6-8 κιλών. Στη Βαρβάκειο αυτή τη στιγμή το προϊόν πωλείται 8-9 ευρώ το κιλό, όμως οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι η τιμή δεν θα μείνει εκεί τις ημέρες του Πάσχα – θα αυξηθεί…

Σχολιάζοντας το ζήτημα των τιμών του προϊόντος, ο Δ. Καπούνης τόνισε, με νόημα: «Εάν οι κτηνοτρόφοι πουλήσουν περίπου στα 10 ευρώ συνυπολογίζοντας την αγορά, τα σφάγια, κλπ, προσθέτοντας και τον Φ.Π.Α. που είναι 13% πάμε στα 11,30 ευρώ. Εάν προσθέσουμε και το ένα ή τα δύο ευρώ που πρέπει να αποκομίσει και ο έμπορος, πάμε στα 13-14 ευρώ. Ενώ, ο παραγωγός πουλά το προϊόν στα 8 ευρώ και αυτό φτάνει στον καταναλωτή στα 18 ευρώ!» …

 

Δείτε το απόσπασμα: