Οι Έλληνες και οι Ισπανοί ξενοδόχοι εμφανίζονται ως οι πιο αισιόδοξοι στην Ευρώπη όσον αφορά τα έσοδα του 2023, γεγονός που αντανακλά τη δημοτικότητα των δύο χωρών ως καλοκαιρινοί προορισμοί, όπως αποκαλύπτει το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Φιλοξενίας, που συνέταξε η Booking.com σε συνεργασία με τη Statista.

Μετά από δύο συνεχείς εξαμηνιαίες περιόδους ισχυρής αύξησης της πληρότητας και των τιμών των δωματίων, σχεδόν οι μισοί από τους Ευρωπαίους ξενοδόχους αναμένουν ότι το 2023 θα αποφέρει τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία των επιχειρήσεών τους, σύμφωνα με τη δεύτερη έκδοση του Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου Φιλοξενίας που διεξήχθη σε δείγμα 1.000 επαγγελματιών του κλάδου των καταλυμάτων στην Ευρώπη.

Ωστόσο, τα παραθαλάσσια καταλύματα αναμένουν ότι το 2023 θα είναι έτος ρεκόρ, με ποσοστό 57% να αξιολογεί την αύξηση του ενδιαφέροντος για τα ταξίδια ως σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία.

Ενώ παρατηρούνται θετικές τάσεις σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν περιφερειακές διαφορές. Οι ξενοδόχοι στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αυστρία και τις σκανδιναβικές χώρες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την τρέχουσα κατάσταση και τις μελλοντικές προοπτικές στον κλάδο, ενώ από την άλλοι, οι ξενοδόχοι στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα είναι πιο συγκρατημένοι.

Για τους επόμενους έξι μήνες, ένας στους δύο ξενοδόχους στην Ευρώπη αισθάνεται αισιόδοξος. Το ένα τρίτο είναι ουδέτερο, και μόνο ένας στους δέκα βλέπει δυσοίωνες τις εξελίξεις. Οι Πορτογάλοι ξενοδόχοι είναι οι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, έχοντας δει μερικές από τις ισχυρότερες αυξήσεις στην πληρότητα και τις τιμές των δωματίων.

Οι ξενοδόχοι σε όλη την Ευρώπη αναγνωρίζουν τη σημασία των κυβερνητικών πολιτικών στην επιχειρηματική τους επιτυχία. Ακόμα και σε χώρες όπου το συναίσθημα αυτό είναι λίγο πιο συγκρατημένο, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία, η αναλογία εκείνων που πιστεύουν ότι οι πολιτικές έχουν σημασία, έναντι εκείνων που δεν το πιστεύουν, είναι δύο προς ένα.

Οι ξενοδόχοι στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελλάδα εξακολουθούν να θεωρούν τις κυβερνητικές πολιτικές επιβλαβείς, ενώ, αντίθετα, οι ομόλογοί τους στην Πορτογαλία, την Ολλανδία και τις σκανδιναβικές χώρες θεωρούν τις κυβερνητικές πολιτικές ευεργετικές για τις επιχειρήσεις τους.

Το ενεργειακό κόστος παραμένει η κορυφαία πρόκληση για την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Επιπλέον, οι ξενοδόχοι ανησυχούν για τις μακροοικονομικές συνθήκες, το προσωπικό και το αυξανόμενο λειτουργικό κόστος. Συνολικά, η αντίληψη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος έχει αυξηθεί, σε σύγκριση με το προηγούμενο Βαρόμετρο

Οι επενδύσεις στις υποδομές έχουν αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα, αλλά οι Ευρωπαίοι ξενοδόχοι προσδίδουν, επίσης, εξέχοντα ρόλο στις κυβερνήσεις τους όσον αφορά την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, τις επενδύσεις στο μάρκετινγκ προορισμών και την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μεμονωμένα ξενοδοχεία και οι αλυσίδες ξενοδοχείων

Η έρευνα αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές μεταξύ μεμονωμένων ξενοδοχείων και των ξενοδοχειακών αλυσίδων, με τα ανεξάρτητα καταλύματα να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις σε όλες τις μετρήσεις που καλύπτει το βαρόμετρο φιλοξενίας. Αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες στην πρόσβαση σε κεφάλαια, ενώ την ίδια στιγμή η αύξηση της πληρότητας και των τιμών των δωματίων τους συντελείται με πιο βραδύ ρυθμό.

Περίπου τα δύο τρίτα (64%) των ξενοδοχειακών αλυσίδων αναμένουν θετική ή πολύ θετική εξέλιξη τους επόμενους έξι μήνες, από 42% το 2022. Επιπλέον, οι προσδοκίες για τις μελλοντικές επιδόσεις είναι επίσης υψηλότερες για τις ξενοδοχειακές αλυσίδες, σε σύγκριση με τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία.

Εν τω μεταξύ, τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία και εκείνα που ανήκουν σε υψηλότερη κατηγορία βρίσκονται σε ευνοϊκότερη θέση από τα μικρότερα ξενοδοχεία, χαμηλότερων κατηγοριών.

πηγή:https://money-tourism.gr/