Για την ακρίβεια και την αύξηση του κόστους παραγωγής, υπό το βάρος του οποίου στενάζει ο πρωτογενής τομέας, μίλησαν στις «Πρωινές Διαδρομές» του ραδιοφώνου της ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο Πρόεδρος Παραγωγών Ημαθίας και Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Χρήστος Γιαννακάκης.
«Υφίσταται η αιτιολογημένη αύξηση των τιμών, λόγω της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή. Υπάρχει, όμως και η αναιτιολόγητη αύξηση των τιμών, που οφείλεται καθαρά σε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Δεν μπορεί ο καθένας να πουλά όσο θέλει. Έχει και… κανόνες λειτουργίας ο καπιταλισμός! Οφείλει το Υπουργείο Ανάπτυξης να παρέμβει και να ορίσει κανόνες σχετικά με τα περιθώρια κέρδους του κάθε τομέα για να προστατευθεί ο καταναλωτής. Θα πρέπει, επίσης, να αντιμετωπιστεί και το, εξίσου σοβαρό, ζήτημα της κλιματικής κρίσης, που προκάλεσε, π.χ., την άνοδο της τιμής του ελαιολάδου. Ετοιμάζουμε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για να τους προτείνουμε να χρησιμοποιηθούν τα αεροσκάφη της αντιχαλαζικής προστασίας που βρίσκονται στις περιοχές μας για να χτυπήσουμε με ιωδιούχο άργυρο τα σύννεφα για να δημιουργήσουμε σημαντικές ποσότητες βροχής και σε άλλες περιοχές της χώρας ώστε να περιορίσουμε το φαινόμενο της λειψυδρίας (και κυρίως σε περιοχές που παράγεται ελαιόλαδο)», ανέφερε, αρχικά, ο κ. Γιαννακάκης.
Ακολούθως, ο Δ. Καπούνης πήρε τον λόγο για να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση: «Δεν νομίζω ότι τα μέτρα μειώνουν το κόστος του παραγωγού. Εάν εξαιρέσουμε το ρεύμα, όλα τα άλλα ήταν φυσιολογικά. Από παλιά τον φόρο του πετρελαίου τον παίρναμε πίσω (με μεγαλύτερα ποσά, βέβαια). Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μόνο το πετρέλαιο και το ρεύμα που ανεβάζουν το κόστος. Ιδίως όσον αφορά στη νησιωτικότητα (που δεν τη λαμβάνει κανείς υπόψη). Εδώ στη Νάξο, λ.χ., εμείς καλλιεργούμε με το πετρέλαιο στα 1,96 ευρώ (στα 2,20 πέρυσι). Επίσης, στο νησί μας λόγω της πολύ έντονης ανομβρίας (όχι μόνο δεν έχουμε ούτε νερό να πιούμε αλλά) χρησιμοποιούμε γεωτρήσεις στα 300 μέτρα για να ποτίσουμε τις καλλιέργειές μας και η ώρα χρεώνεται 28 ευρώ! Ακόμη, είναι και τα μεταφορικά: το 2021 ήταν στα 28 λεπτά ο τόνος, σήμερα στα 65!».
Στη συνέχεια, ο Δ. Καπούνης κλήθηκε να καταθέσει την άποψή του για τους παράγοντες της κλιματικής κρίσης και των μεσαζόντων.
«Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Γιορτή της Πατάτας που διοργανώσαμε, προσκαλέσαμε όλους τους μετεωρολόγους των καναλιών στη Νάξο για να μας πουν τι πρόκειται να συμβεί το 2023 και το 2024. Αναδείξαμε το ζήτημα των προβλημάτων αυτών και της ξηρασίας στην παραγωγή», τόνισε ο Δ. Καπούνης.
Για την αισχροκέρδεια, υπογράμμισε: «Έχουν καταργηθεί οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις, που μεταποιούσαν και πουλούσαν στο εμπόριο. Οι μεταποιήσεις γίνονται από εταιρείες πλέον. Φυσικά και θα υπάρχει αισχροκέρδεια. Επιπλέον, με τα “καλάθια του νοικοκυριού” συμπιέζουμε τις τιμές του παραγωγού, δεν χάνουν τα κέρδη τους οι αλυσίδες. Πέρυσι το Πάσχα είχαμε ανακοινώσει στον παραγωγό ότι θα αγοράσουμε το αρνί στα 9 και το κατσίκι στα 9,5 ευρώ και στο “καλάθι” το προϊόν ήταν στα 9,99. Ποιος έχασε από όλο αυτό; Το σούπερ μάρκετ; Ο κτηνοτρόφος έχασε!».
Ερωτηθείς, έπειτα, εάν, για την αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα, μπορεί να υπάρξει μία παρέμβαση ή μέτρο ή δέσμη μέτρων, ο κ. Γιαννακάκης περιέγραψε: «Το συνεταιριστικό κίνημα μπορεί να παίξει έναν ρόλο και σήμερα αναδιοργανώνεται. Ιδρύσαμε, οι συνεταιρισμοί, εμπορική εταιρεία με εξαγωγικό κυρίως χαρακτήρα που θα προωθεί τα προϊόντα μας σε καλές αγορές του εξωτερικού, όμως σαφώς θα μπορεί να παρέμβει και στην αγορά του εσωτερικού. Ένα πρακτικό μέτρο για προστασία του εισοδήματος των παραγωγών και του καταναλωτή και οργανωμένο έλεγχο της ενδιάμεσης κατάστασης μεταξύ παραγωγού και σούπερ μάρκετ. Θα περιοριστούν, έτσι, οι μεσάζοντες. Όσον αφορά στα γεωργικά εφόδια, οργανωμένα, ως συνεταιριστικό κίνημα, θα επέμβουμε για να περιορίσουμε το κόστος τους. Τέλος, θα πάρουμε και ενεργητικής προστασίας μέτρα για την κλιματική κρίση».
Η συνέντευξη έκλεισε με τον Δ. Καπούνη να καταθέτει το δικό του σχόλιο: «Η κυβέρνηση πρέπει να θεωρήσει το αγροτικό κίνημα ως συνεργάτη της. Δεν υπάρχουν έλεγχοι στην αγορά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων και το να μην μπορούμε να ελέγξουμε το προϊόν και να υπάρχει νοθεία. Αναφορικά με την κλιματική κρίση, θα επαναλάβω ότι στη Νάξο έχουμε ένα φράγμα που εδώ και 14 χρόνια έχει δημοπρατηθεί, 37,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ περιμένουν και το έργο δεν προωθείται, ούτε… τσάπα δεν υπάρχει μέσα εκεί! Είναι ντροπή αυτό! Μας… δουλεύουν! Στο νησί θα υπήρχαν 3 εκατ. κ.μ. νερό με αυτό το φράγμα και, ακόμα και 5-6 χρόνια να έκανε να βρέξει στη Νάξο, οι παραγωγοί θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν».
Comments