«Λόγω της κλιματικής κρίσης και της λειψυδρίας εδώ στη Νάξο, η φετινή παραγωγή της Πατάτας Νάξου δεν θα είναι η ίδια με τις προηγούμενες χρονιές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ. Καπούνης και εξήγησε: «Εάν βγάζαμε 6 χιλ. τόνους ετησίως, φέτος εκτιμούμε πως θα πέσουμε στο 50%. Αυτό έχει ξανασυμβεί το 2008, που υπήρχε πάλι ανομβρία στο νησί».
Κατόπιν, στάθηκε για μία φορά ακόμα στο έργο του φράγματος του Τσικαλαριού, το οποίο, όπως είπε, «εδώ και 15 χρόνια έχει δημοπρατηθεί, ποσό 37,5 εκατ. ευρώ είναι σταθμευμένο εκεί αλλά δεν έχει μπει ούτε… τσάπα στο έργο! Δεν γνωρίζω γιατί το φράγμα δεν προχωρά, δεν μας ενημερώνουν. Ρωτάμε εδώ και δέκα χρόνια και δεν μας λένε τίποτα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να εντάξει την ισοκαρπία στον ΕΛΓΑ, που μας έχει βοηθήσει και μπορεί να ανταποκριθεί. Οι αγρότες μας έχουν τεράστια προβλήματα με το νερό και είναι Μάιος μήνας. Τον Αύγουστο τι θα κάνουμε, όχι μόνο με την πατάτα αλλά και με την κτηνοτροφία;».
Τον λόγο έπειτα πήρε ο Σ. Βαθρακοκοίλης, που είπε: «Ποτίζουμε με υφάλμυρα νερά, αγωγιμότητας από 5-6 χιλιάδες, κάτι αντίστοιχο με το θαλασσινό νερό. Με τέτοιο νερό δεν μπορείς να πάρεις παραγωγή, ούτε τα ζώα μπορούν να το πιουν. Εάν υπήρχε το φράγμα του Τσικαλαριού αυτή τη στιγμή δεν θα είχαμε πρόβλημα. Επίσης, έχουμε στη Νάξο έναν βιολογικό που στέλνει ετησίως δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στη θάλασσα με ακατάλληλο τρόπο. Γιατί δεν γίνεται σε αυτόν μία τριτοβάθμια επεξεργασία με επιπλέον δεξαμενές για να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος μας ορίζοντας;».
Ο Σ. Βαθρακοκοίλης διευκρίνισε, τέλος, ότι όλα αυτά τα προβλήματα είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν την τιμή της Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. «Φέτος», είπε, «ο παραγωγός, για να ανταπεξέλθει έτσι όπως είναι τα πράγματα, με την έλλειψη νερού και τη μικρή παραγωγή που θα πάρει, η πατάτα θα πρέπει να φύγει στα 90 λεπτά με 1 ευρώ από το χωράφι. Επίσης, ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να μας βοηθήσει – δεν έχει κανένας παραγωγός στη Νάξο παράπονο από τον ΕΛΓΑ εδώ και πολλά χρόνια, πάντα ήταν δίπλα μας και αυτό αναμένουμε να κάνει και φέτος».
Comments