Για την υλοποίηση του φράγματος του Τσικαλαριού και την προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Νάξου πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία, με στόχο την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού μας, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής.

Δηλώσεις στην κάμερα παραχώρησε και ο Ναξιώτης ξενοδόχος, Μιχάλης Κρητικός, που αναφέρθηκε στις ετοιμασίες μα και στις προσδοκίες των ξενοδόχων της Νάξου για το καλοκαίρι.

Αρχικά, ο Δ. Καπούνης προανήγγειλε τη διεξαγωγή, στα μέσα Ιουνίου, του Food Experience Graviera Naxos, τονίζοντας ότι «φέτος θα είναι κάτι διαφορετικό»! Κατόπιν, επεσήμανε: «Προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να διατηρήσουμε και τον πρωτογενή και όχι μόνον τον τριτογενή τομέα της Νάξου».

Κατόπιν, στάθηκε ειδικά στην παραγωγή της ξακουστής Πατάτας Νάξου: «Υπάρχει θέμα, γιατί η κλιματική κρίση σε όλον τον κόσμο έχει επηρεάσει και την Ελλάδα και ειδικότερα τις Κυκλάδες. Δεν υπάρχει νερό στη Νάξο κι έτσι θα παραχθεί μικρότερη ποσότητα Πατάτας Νάξου. Η παραγωγή μπορεί να είναι και κατά 50% μειωμένη φέτος. Η Πατάτα Νάξου θα βγει Ιούνιο και Ιούλιο και μετά Δεκέμβριο και Ιανουάριο, αν υπάρχει νερό. Εάν υπήρχε νερό, το πράγματι υψηλό κόστος παραγωγής θα μειωνόταν λίγο και θα υπήρχε και περισσότερη πατάτα, ενώ ο κτηνοτρόφος και ο αγρότης θα μπορούσαν να παραμείνουν στο νησί. Αυτή τη στιγμή, αν δεν υπάρχει νερό, κανείς δεν θα μείνει».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο Δ. Καπούνης τόνισε: «Η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει, πρώτον, για το φράγμα του Τσικαλαριού που έχει παραμείνει στάσιμο και πρέπει να υλοποιηθεί οπωσδήποτε και, δεύτερον, για να δημιουργηθεί μία τριτοβάθμια επεξεργασία στον βιολογικό του Δήμου Νάξου έτσι ώστε να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού και να μην έχουμε κανένα πρόβλημα με το νερό, όπως έγινε στην Πάρο. Εάν γίνουν αυτά τα δύο, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε και τον πρωτογενή τομέα στο νησί».

Από την πλευρά του, ο Μ. Κρητικός δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ετοιμαζόμαστε για τη θερινή τουριστική σεζόν. Το Πάσχα πήγαμε ανέλπιστα πολύ καλά. Είχαμε τους Ναξιώτες που επισκέφθηκαν το νησί και υπήρχε κίνηση εδώ. Για το υπόλοιπο του Μαΐου είμαστε συγκρατημένοι. Η κίνηση κάνει μία κοιλιά. Από του Αγίου πνεύματος έχουμε κρατήσεις. Γενικότερα, οι τιμές μας είναι στάσιμες και ίδιες σχεδόν με πέρυσι. Πάντως, οι προκρατήσεις του καλοκαιριού δεν είναι απόλυτα ικανοποιητικές. Αλλά, δεν πτοούμαστε. Ετοιμαζόμαστε και περιμένουμε να δούμε μεγάλη προσέλευση κόσμου και αυτό το καλοκαίρι από το εξωτερικό, κυρίως από Ευρώπη διότι έχουμε πολλές ακυρώσεις από ΗΠΑ και Καναδά δίχως να γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο. Εγώ, ως ξενοδόχος, πάντως, λαμβάνω e-mails και οι επισκέπτες μάς μεταφέρουν πως τα ναύλα είναι ακριβά. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε και τους Έλληνες επισκέπτες, το αγαπημένο νησί των οποίων είναι η Νάξος! Το DNA της φιλοξενίας μας είναι βασισμένο κυρίως στον Έλληνα! Οι τιμές στο νησί είναι πάρα πολύ καλές και οι επιλογές για διαμονή είναι για όλα τα βαλάντια».

Δείτε το απόσπασμα: