Current track

Title

Artist


«Το Naxos Trail Race 2018, άδραξε την μέρα»

Written by on 18 Απριλίου, 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για naxos trail

 

 

Οι Χριστίνα Κουρή, Μιχάλης Μανιός και Λουκάς Πρατίλας – διοργανωτές και τεχνικός διευθυντής του Naxos Trail Race – βρέθηκαν σήμερα στον Aegean Voice 107.5 η «Φωνή του Αιγαίου» και στην εκπομπή Carpe Diem «Άδραξε την ημέρα, ενίοτε και τη νύχτα» με τους Νικόδημο Λιανό και Μανώλη Ζευγώλη… Αναφέρθηκαν στα της διοργάνωσης του αγώνα που θα διεξαχθεί 21 και 22 Αυγούστου παρουσία 280 αθλητών, ανέλυσαν τις τέσσερις διαδρομές, οι δύο στην πόλη και οι δύο έξω απ’ αυτές και τόνισαν την σημασία του εναλλακτικού τουρισμού στην οικονομία του νησιού. Μάλιστα, ο Λουκάς Πρατίλας, που έχει εμπειρία 15 ετών σε αγώνες ορεινού τρεξίματος, έπλεξε το εγκώμιο της Νάξου λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους και της πλούσιας εναλλαγής βουνού – θάλασσας, κάτι που αρέσει ιδιαίτερα στους αθλητές.

Φέτος, είναι η δεύτερη φορά που θα διεξαχθούν οι αγώνες αυτοί, στο νησί της Νάξου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές το 2007 ήταν η χρονιά που παρατηρήθηκε ‘’έξαρση’’ του ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα και σε αυτό  συνέβαλαν δύο κυρίως λόγοι. Πρώτον, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004 και δεύτερον ο αστικός τρόπος ζωής που δημιούργησε την αναγκαιότητα για περισσότερη επαφή με τη φύση. Αλλά και στις Κυκλάδες παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια σημαντική προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Σκοπός είναι και η συντήρηση των παλαιών μονοπατιών που  μέσω των διαδρομών του ορεινού τρεξίματος επιτυγχάνεται η αναβίωσή τους.

‘’Για το Naxos trail race υπάρχει ο συναγωνισμός των συμμετεχόντων με κίνητρο την ανάδειξη των τριών καλύτερων. Αλλά η μεγαλύτερη ικανοποίηση έρχεται από την άθληση σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον που συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα και τις διαδρομές μέσα από γραφικά χωριά’’,τόνισε ο κ. Μανιός.

Για φέτος σημείο εκκίνησης και τερματισμού θα είναι η πλατεία Μανδηλαρά.

Αναφορικά με τις διαδρομές οι διοργανωτές επεσήμαναν ότι έχουν στόχο την ανάδειξη του νησιού ώστε να υπάρχουν συμμετοχές από ξένους αθλητές και επισκέπτες με σκοπό να πάρουν μια γεύση των μονοπατιών οπότε να επιστρέψουν ξανά στη Νάξο γνωρίζοντας πλέον αυτά τα μονοπάτια.

Πιο συγκεκριμένα για την διαδρομή η οποία θα διέρχεται από την Πορτάρα και τα στενά του κάστρου ( castle trail ), η κ. Κουρή ανέφερε ότι είναι πολιτιστικού χαρακτήρα αφού φέρνει τους επισκέπτες-αθλητές σε επαφή με την περιοχή του Κάστρου ενώ ο κ. Λουκάς συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη διαδρομή είναι εύκολη καθώς είναι μόλις 3χλμ αν και έχει υψομετρικές ανηφόρες.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η συμμετοχή των εθελοντών είναι μεγάλη (πάνω από 60 άτομα) και η βοήθεια που είχαν φέτος από το Δήμο-κυρίως στον καθαρισμό των μονοπατιών- αλλά και τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών, ήταν ιδιαιτέρως σημαντική για το έργο τους.

Στη συνέχεια της συζήτησης ο κ. Λουκάς επεσήμανε τη σπουδαιότητα της συμμετοχής των παιδιών σε τέτοιους αγώνες αφού έτσι τους μπαίνει το ‘’μικρόβιο’’ του αθλητισμού’’ και του υγιεινού τρόπου ζωής. Καλεί λοιπόν όλους τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους το Σάββατο 21 Απριλίου στις 17.30 για τον αγώνα των 800μ. που θα διεξαχθεί στην παραλία της Χώρας Νάξου.

Σχετικά με την διαδρομή που αφορά τα περισσότερα χιλιόμετρα ξεκινά την Κυριακή 22 Απριλίου στις 9.30 περνάει από την Μονή του Αγίου Χρυσοστόμου, συνεχίζει ανατολικά, έπειτα στις Εγγαρές και τον Κυνίδαρο, μέσα από τον ποταμό και μετά από μια παράκαμψη που θα οδηγεί στους Κούρους των Μελάνων, η διαδρομή συνεχίζει στον ΄Αγιο Θαλέλαιο και καταλήγει στο λιμάνι όπου είναι και ο τερματισμός. Ακόμη υπάρχει άλλος ένας αγώνας, η διαδρομή των 11 χλμ. Και αυτή η διαδρομή θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί. Οι απονομές θα γίνουν στις 15.00.

Επίσης, η κ. Κουρή επεσήμανε ότι φέτος ανοίχτηκε ένα αρχαίο μονοπάτι, μεγάλο μέρος του οποίου συνδέει τη Χώρα με τις Εγγαρές κι γίνεται προσπάθεια ένταξης αυτού του μονοπατιού στο οδικό δίκτυο.

Τέλος , οι διοργανωτές ανέφεραν ότι υπάρχουν αθλητές με διακρίσεις οι οποίοι έρχονται από μακριά για να συμμετέχουν στους αγώνες αλλά πρόκειται να τρέξουν και πολλοί ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στο νησί.

Το διήμερο αυτό είναι μια συνδιοργάνωση της Εταιρίας Αθλητικού Τουρισμού , της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και του Δήμου Νάξου και θα ολοκληρωθεί με το pastry party στη Σχολή Ουρσουλινών στις 21.30 μ.μ.