ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Μορφή & Λειτουργία: Η ακολουθία του Σχεδιασμού 200+200
Διακοσμητικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες 1621 – 2021
→ H δημιουργία πάντα ακολουθούσε την λειτουργικότητα. 500 αντικείμενα από 30 ελληνικές συλλογές παρουσιάζονται µε αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ο επετειακός χαρακτήρας της έκθεσης, γέννησε τη ρήση «Μορφή και Λειτουργία: η ακολουθία του Σχεδιασμού, 200+200» αφιερωμένη στην ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων στην τέχνη. Διακοσμητικές και Εφαρμοσμένες τέχνες από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα στρέφονται στον υλικό πολιτισμό εστιάζοντας στην καλλιτεχνική και χρηστική λειτουργία των αντικειμένων.
→ Ο προσδιορισμός «200+200» αφορά στον χρόνο, µε σημείο εκκίνησης το πέρασμα από την περίοδο της Αναγέννησης έως την Ελληνική Επανάσταση και καταλήγοντας στην σύγχρονη εποχή, με τον κάθε σταθμό να περικλείει δύο αιώνες. Δείγματα διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών που χρησιμοποιήθηκαν στoν Ελλαδικό χώρο, αλλά παράχθηκαν σε χώρες της ανατολής και της ευρωπαϊκής δύσης, αποτελούν πεδίο μελέτης, ως προς την κατασκευή, την χρήση, τον συμβολισμό, αλλά και το κοινωνικό κύρος προσαρμόζοντας την καθημερινή ζωή και διακηρύσσοντας την σημασία της τέχνης μέσα από το πέρασμα της ιστορίας.
→ O αγώνας για την ελληνική ανεξαρτησία από την Οθωµανική Αυτοκρατορία (1821-1829) αποτέλεσε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που έδωσε πνοή σε ένα νέο έθνος: την σύγχρονη Ελλάδα. Εξελίχθηκε σε έναν ολοσχερή πόλεμο που διαδραματίστηκε σε στεριά και θάλασσα, µια επίμονη μάχη που δόθηκε στο όνομα της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση της νεοτερικότητας. Ως εκ τούτου, ανέδειξε µια μακρά παράδοση ελεύθερης σκέψης και καλλιτεχνικής έκφρασης. Οι πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις ήταν ποικίλες και ουσιαστικές. Τα λάφυρα πολέμου, ως αξιοσημέιωτα καλλιτεχνήµατα εξιστορούν την ιστορική αστάθεια της Ευρώπης μέσα στους αιώνες, ενώ τα αντικείμενα της έκθεσης, στο σύνολό τους, μαρτυρούν την λειτουργικότητα μιας εποχής και σήμερα αντιστέκονται στον χρόνο, ως ιστορικά κειμήλια.
→ Το ενδιαφέρον για την ανάδειξη αντικειμένων που εντοπίζονται σε σημαντικές ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές αποτέλεσε κύριο γνώμονα για την διαμόρφωση των ενοτήτων της έκθεσης, καθιστώντας πολλά από τα επιλεγμένα κειμήλια προσβάσιμα στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά.
→ Ο κατάλογος και η έκθεση υλοποιήθηκαν µε την πολύτιμη συμβολή Ελλήνων ιστορικών, συλλεκτών και επιστημόνων που επιμελώς εργάστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο και δυσκολία της πανδημικής κρίσης.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. |