Current track

Title

Artist


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ PAWS ΠΑΡΟΥ

Written by on 26 Φεβρουαρίου, 2020

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ PAWS ΠΑΡΟΥ

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥ –PAWS

O Σύλλογος Προστασίας Ζώων Πάρου-PAWS, ιδρύθηκε νόμιμα στην Πάρο τον Νοέμβριο του 1999 (αρ.Πρωτ.Σύρου 889/1999). Είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, λειτουργεί με εθελοντές και διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγει η Γενική Συνέλευση για μία διετία.

Ο Σύλλογος PAWS φιλοξενεί σε ιδιωτικό χώρο γύρω στα 45 σκυλιά και 22 περίπου γατιά.  Στειρώνει ετησίως γύρω στα 200 αδέσποτα ζωάκια και φροντίζει να τους εξασφαλίζει καλές οικογένειες που τα υιοθετούν. Παράλληλα, περισυλλέγει αδέσποτα, παρατημένα και χτυπημένα ζωάκια από όλο το νησί (συχνά πεταμένα σε κάδους, χαντάκια, δρόμους και αυλές) στα οποία προσφέρει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και φιλοξενία. Ενώ, εθελοντές του Συλλόγου, ταϊζουν καθημερινά γύρω στα 400 γατιά σε διάφορες γατο-γειτονιές του νησιού. Οι πόροι του PAWS προέρχονται κυρίως από δωρεές και χορηγίες, ενώ τα οικονομικά του παρακολουθούνται από μόνιμο Λογιστή και ελέγχονται από εκλεγμένη Ελεγκτική Επιτροπή.

Για την ενίσχυση των οικονομικών του, ο Σύλλογος λειτουργεί μικρό μαγαζάκι στην Παληά Αγορά Πάρου, όπου πωλούνται διάφορα μεταχειρισμένα είδη, καθώς επίσης ημερολόγια, μπλουζάκια και διάφορα μικρο-αντικείμενα.

Εδώ και 4 χρόνια, από το 2014, ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Πάρου, προσπαθούσε να εξεύρει αγροτεμάχιο που να πληροί τις από τον Νόμο προβλεπόμενες προδιαγραφές, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μόνιμο και σύγχρονο καταφύγιο ζώων συντροφιάς στην Πάρο.

Επειδή όλες οι προσπάθειες αποβήκαν άκαρπες, ο ίδιος ο Δήμαρχος προέτρεψε τον Σύλλογο επανειλημμένα να αγοράσει οικόπεδο με δικούς του πόρους, έτσι ώστε αργότερα  ο Δήμος να βοηθούσε στην κατασκευή και μετέπειτα την λειτουργία του καταφυγίου.

Τον Μάρτιο του 2018, ο Σύλλογός PAWS έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη της Δημοτικής αρχής σε αυτή του την προσπάθεια. Πράγματι, σε σχετικό αίτημα του Συλλόγου το οποίο μάλιστα εισηγήθηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη (υπ’αριθ.109/2018 της 28/03/18), δίνοντας έτσι την δυνατότητα στο Σύλλογο να προχωρήσει στην εξεύρεση κατάλληλου αγροτεμαχίου με σκοπό την αγορά του για ίδρυση καταφυγίου.

Ύστερα από εντατικές προσπάθειες του Συλλόγου μας, την 1η Ιουνίου 2018 καταφέραμε να αγοράσουμε 10 περίπου στρέμματα κοντά στο Μαράθι της Πάρου, με δωρεές ιδιωτών. Bρισκόμαστε πλέον στο στάδιο της έκδοσης των απαιτούμενων αδειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ελπίζουμε πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τα έργα.

Ας σημειωθεί ότι, καταβάλλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες τους τελευταίους 6 μήνες προκειμένου να επιτύχουμε την ολοκλήρωση όλων των πιο πάνω διαδικασιών. Ενώ οι συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για εξεύρεση δωρεών και χορηγιών, βασίζονται κατά μεγάλο ποσοστό και στην αναμενόμενη στήριξη του Δήμου!

Επειδή είμαστε όλοι εθελοντές και ο Σύλλογός μας ως μη κερδοσκοπικός εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από δωρεές, δίνουμε μεγάλο αγώνα για να εξασφαλίσουμε τους πόρους που χρειάζονται για την κατασκευή του νέου καταφυγίου, αφού η δαπάνη κατασκευής προβλέπεται ιδιαίτερα υψηλή!

Παρόλες τις προσπάθειές μας βέβαια, η κατάσταση των αδέσποτων σκυλιών και γατιών στην Πάρο παραμένει ακόμα προβληματική. Και αυτό, διότι η όλη διαχείριση των αδέσποτων γίνεται αποκλειστικά από τις 3 φιλοζωικές του νησιού, αφού ο Δήμος δεν ασχολείται, αν και αυτό αποτελεί από τον Νόμο υποχρέωσή του!

Η προσπάθεια που γίνεται από όλους εμάς είναι τεράστια! Με μεγάλο προσωπικό μας κόστος,  προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση σώζοντας κουτάβια και γατάκια από κάδους σκουπιδιών, αυλές, δρόμους, χαντάκια κλπ. Διότι εν ολίγοις, έχουμε υποκαταστήσει εξ ολοκλήρου τον Δήμο και τις υπηρεσίες του στις αρμοδιότητες και ευθύνες που τους αντιστοιχούν για τα αδέσποτα από τον ίδιο τον Νόμο.

Δυστυχώς όμως, αντί να έχουμε υποστήριξη από τον Δήμο όπως θα ήταν αναμενόμενο, για την ίδρυση και λειτουργία  ενός σωστού και μόνιμου καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Πάρο, η δική μας μονομερής προσπάθεια, όχι μόνο δεν στηρίζεται αλλά, τουναντίον, παρεμποδίζεται σε κάθε της βήμα! Μάλιστα, για τελείως αδιευκρίνιστους λόγους, ο ίδιος ο Δήμαρχος θέλει τώρα να ανακαλέσει/ακυρώσει την  στήριξη και βοήθεια που ο ίδιος είχε εισηγηθεί και ομόφωνα είχε εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο προς τον Σύλλογό μας, κατά την Συνεδρίασή του της 28ης Μαρτίου 2018. Με άλλα λόγια ο Δήμαρχος, μετά από 8 μήνες περίπου,  αναιρεί σήμερα τον ίδιο του τον εαυτό, θέτοντας ως θέμα στο  Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Νοεμβρίου 2018, την ανάκληση της πιο πάνω Απόφασης!

Αυτή η δυσάρεστη για εμάς εξέλιξη, όχι μόνο δυναμιτίζει την ίδρυση του καταφυγίου αλλά μας εκθέτει ανεπανόρθωτα και απέναντι στους δωρητές και χορηγούς μας! Είναι λυπηρό και απαράδεκτο, ένα τέτοιο σημαντικό έργο που στην ουσία θα αποφέρει μόνο οφέλη για το νησί, να κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί, ενώ παράλληλα η ήδη αγορασμένη με δωρεές έκταση, να παραμείνει αναξιοποίητη!..

Θέλουμε να πιστεύουμε, πως το Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής, θα πάρει την σωστή απόφαση, έτσι ώστε το καλοκαίρι του 2019 η Πάρος να έχει ένα πανέμορφο σύγχρονο και μόνιμο καταφύγιο για τα αδέσποτα ζωάκια του νησιού.

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ