Current track

Title

Artist


‘’Ο εντυπωσιακός κόσμος των φυσητήρων’’-από τον κ. Α.Φρουντζή.

Written by on 17 Απριλίου, 2018

 

 

 

Ο Διδάκτορας βιολογικής ωκεανογραφίας, ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Αλέξανδρος Φραντζής μίλησε στον Aegean Voice 107.5 FM- Η Φωνή του Αιγαίου και στην εκπομπή «Άδραξε την ημέρα» (Carpe Diem) με το Νικόδημο Λιανό και Μανώλη Ζευγώλη. Αφορμή της συζήτησης ήταν η εύρεση φυσητήρα στην Σαντορίνη.

Αρχικά Ο κ. Φραντζής διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο ζώο ήταν φυσητήρας και όχι φάλαινα όπως πολλοί πίστευαν.  Συνεχίζοντας, τόνισε ότι ο φυσητήρας ανήκει στην τάξη των κητωδών η οποία  χωρίζεται σε δύο υπο-ομάδες . Η πρώτη περιλαμβάνει τις φάλαινες  και η δεύτερη τους φυσητήρες, τα δελφίνια, τους ζιφούς, τις φώκαινες(και όχι φώκιες) και μερικά ακόμη συγγενικά τους είδη ( Οδοντοκήτη). Ο χωρισμός σε φάλαινες και σε οδοντοκήτη δεν έχει σχέση με το μέγεθος, αλλά με το αν έχουν δόντια ή όχι. Όλες οι φάλαινες δεν έχουν δόντια αλλά φαλαίνια ή “μπαλένες” στο στόμα τους. Ο Φυσητήρας, που σε μέγεθος ξεπερνά τα περισσότερα είδη φαλαινών, δεν είναι φάλαινα αφού έχει δόντια, όπως και τα δελφίνια, με τα οποία έχει μεγαλύτερη συγγένεια απ’ότι με τις φάλαινες. Αναφορικά με το μέγεθός του φυσητήρα που βρέθηκε πρόσφατα ο κ. Φραντζής δήλωσε ότι ήταν μεν μεγάλος αν και ο αρσενικός φυσητήρας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 μέτρα.

Στη συνέχεια της συζήτησης ερωτηθείς ο διδάκτορας για το πώς βρέθηκε στη Σαντορίνη ο συγκεκριμένος φυσητήρας, απάντησε ότι αυτό δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Επεσήμανε μάλιστα ότι ήδη από το 1998 το Ινστιτούτο Ερευνών στο οποίο εργάζεται είχε ανακαλύψει ένα πληθυσμό φυσητήρων που ζούσαν στα ελληνικά ύδατα. Αρχικά ο πληθυσμός αυτός εντοπίστηκε στα νοτιοδυτικά της Κρήτης ενώ στην πορεία οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι φυσητήρες ζουν κυρίως στην ελληνική τάφρο η οποία είναι και η σημαντικότερη περιοχή γι’αυτούς σε όλη την Μεσόγειο. Επίσης εκτός της ελληνικής τάφρου, κάποιοι φυσητήρες ζουν στο βόρειο κρητικό πέλαγος ενώ κατά καιρούς ανεβαίνουν ως τη βαθειά λεκάνη του βόρειου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Φραντζή ο φυσητήρας που βρέθηκε στη Σαντορίνη φαίνεται να ήλθε από το βόρειο κρητικό πέλαγος ίσως κυνηγώντας για την τροφή του, δηλαδή τα βαθυπελαγικά καλαμάρια.

Αναφορικά με το βάθος στο οποίο μπορούν να κατέβουν οι φυσητήρες, τα κητώδη αυτά προσεγγίζουν το εντυπωσιακό όριο των1000μέτρων με μία μόλις αναπνοή. Όσο για την ταχύτητά τους, οι φυσητήρες προσεγγίζουν τα 100 μέτρα/λεπτό και άρα σε 10 λεπτά μπορούν να φτάσουν τα 1000 μέτρα. Στο βάθος αυτό παραμένουν για περίπου 40 λεπτά με σκοπό τον εντοπισμό τροφής. Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Φραντζής, ο φυσητήρας δεν ενδιαφέρεται τόσο για το βάθος όσο για το πού θα εντοπίσει μεγάλους υποθαλάσσιους γκρεμούς αφού εκεί φαίνεται να συγκεντρώνονται περισσότερα θηράματα.

Ερωτηθείς για το αν έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα, φαλαινοθηρία και κυνήγι φυσητήρων ο κ. Φραντζής απάντησε: “Ευτυχώς όχι και ούτε στην Μεσόγειο εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις  στην περιοχή του Γιβραλτάρ’’.

Τέλος,  σχετικά με τα αίτια του θανάτου των φυσητήρων που αφορούν την ανθρώπινη εμπλοκή ο διδάκτορας επεσήμανε δύο κυρίαρχα. Πρώτον, και ως συνηθέστερο αίτιο, τις συγκρούσεις των φυσητήρων με πλοία η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τα πλάσματα αυτά. Και δεύτερον, την κατάποση πλαστικών σακούλων ειδικά στις Κυκλάδες. Αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδειγμα του φυσητήρα που εντοπίστηκε το 2006 στην Μύκονο στο στομάχι του οποίου βρέθηκαν 100 πλαστικές σακούλες. Το ζώο πέθανε τειλκά από ασιτία, μετά από φριχτούς πόνους.

Στην περίπτωση του φυσητήρα της Σαντορίνης τα αίτια δεν είναι γνωστά καθώς δεν έγινε νεκροψία αλλά ο κ.Φραντζής  με επιφύλαξη εικάζει ότι υπάρχει περίπτωση το ζώο να είχε χτυπηθεί-στην κάτω πλευρά του- από την προπέλα κάποιου πλοίου.

Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Φραντζής ευχαρίστησε για την πολύτιμη βοήθεια του. τον κ. Απόστολο Στυλιανόπουλο, τον δύτη ο οποίος παρείχε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο σημαντικό ερευνητικό έργο των επιστημόνων που απώτερο στοπό έχει την προστασία των ζώων αυτών.

(Ο δύτης Απόστολος Στυλιανόπουλος μίλησε στις 11 Απριλίου, στον Aegean Voice 107.5 FM- Η Φωνή του Αιγαίου και στην εκπομπή «Άδραξε την ημέρα» (Carpe Diem) με το Νικόδημο Λιανό και Μανώλη Ζευγώλη – θα βρείτε την σχετική συζήτηση στο κανάλι του aegeanvoice στο you-tube).