Current track

Title

Artist


Written by on 24 Ιουνίου, 2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ / INVITATION_Tapisserie_Bazeos Tower 25/06/2022 / Οργάνωση: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΖΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΡΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Υφαίνοντας τον Πύργο

 

Στην ομαδική εικαστική εκθεσιακή εγκατάσταση «ΤΑΠΙΣΕΡΙ», ο ιστορικός Πύργος Μπαζαίου και ο εξέχουσας ομορφιάς περιβάλλων εξωτερικός χώρος με το ξερικό τοπίο και τους διατηρητέους ερειπιώνες, ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, υποδεχόμενοι δώδεκα ετερόκλητες νησίδες ύφανσης. Οι σύγχρονοι υφαντικοί τόποι των συμμετεχόντων εικαστικών, συνομιλούν με την ελληνική διαχρονική υφαντική παράδοση, ορίζοντας άλλους τρόπους, αναζητώντας νέα υλικά, επινοώντας αυτοδίδακτες μεθόδους χειρωναξίας και προτείνοντας νεωτερικά υφασμένα τοπία.

Συντάσσοντας την εκθεσιακή δράση, οι συμμετέχοντες ενεργοποιούνται σε διαφορετικούς εσωτερικούς χώρους του Πύργου και διερευνούν τη μικρογεωγραφία του. Προχωρώντας σε επιμέρους διαδραστικές με τον χώρο και οργανικές ως προς τη χρήση των υλικών υφαντικές εγκαταστάσεις με αισθητικές, πλαστικές και συμβολικές σημειώσεις και λύσεις στη διαδικασία και τις ανεξάντλητες δυνατότητες της ύφανσης. Χρησιμοποιώντας βαμβάκι, λινάρι, φυτίλι, τσουβάλι, μαλλί και μετάξι, σύρμα, υφάσματα, κλωστές, χειροποίητο χαρτί και χαρτόνι, γιούτα, σιζάλ, καλάμια και ξύλα, βαφές και κουρέλια, εξερευνούν, επαναπροσδιορίζουν και ανασυνθέτουν την υφαντική διαχρονία.

 

Στον ισόγειο χώρο υποδοχής, ο Μανόλης Ζαχαριουδάκης, αποδομώντας ένα παραδοσιακό άνθινο μοτίβο, δημιουργεί ένα έξεργο αφαιρετικό πυροτέχνημα. Στην αποθήκη πύργου, η Ναξιώτισσα Μαρία Κώτσου, συμπλέκοντας το χαρτί με το νήμα, υφαίνει ασπρόμαυρα φωτογραφικά αρχειακά ανάλεκτα από τις οικείες οικογενειακές υφαντικές μνήμες της Απειράνθου. Στην εκκλησία, ο Επιτάφιος της Μαίρης Γαλάνη Κρητικού, επινοώντας μια εικόνα εντός της εικόνας, απαθανατίζει τον ίδιο τον Πύργο και το περιβάλλον αγροτικό τοπίο μιας κατανυκτικής εαρινής σιωπής.

 

Στον πρώτο όροφο, η Ειρήνη Γκόνου ανακτά τη σκυτάλη του νήματος, δημιουργώντας ένα οικείο παλίμψηστο: ένα σύγχρονο υφασμένο αποτύπωμα που προκύπτει μέσω της διαφύλαξης και εξέλιξης παραδοσιακών διαδικασιών και μεθόδων χειρωναξίας σε αντιπαραβολή και διάλογο. Στα κελιά, η Ιωάννα Τερλίδου εγκαθιστά τα κόκκινα διάτρητα υφαντά που χαρακτηρίζουν το έργο της. Ένας πολυάριθμος θίασος ή χορός σχηματοποιημένων μορφών αναβλύζει εδώ, ορίζοντας μια απτική και εννοιολογική μορφολογική και συμβολική όσμωση με τα παραδοσιακά ανθρωπόμορφα ελληνικά υφαντά μοτίβα. Στην τράπεζα, η Μάρω Κορνηλάκη ακουμπά εύθραυστα τρισδιάστατα προσευχητάρια ύλης από νήμα, πορσελάνη και οικογενειακά υφαντά κειμήλια. Στον ίδιο χώρο, η Μαρία Γρηγορίου με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, περιπλανώμενοι στον κόσμο και στον κήπο τους, υφαίνουν ένα επίμηκες και υπερμεγέθες κουκούλι. Μια περίκλειστη οργανική φύτρα από νήμα και χειροποίητες βαφές. Στο δεξί κελί του ίδιου ορόφου, η Πανδώρα Μουρίκη, δημιουργεί πλοκάμια και θυσάνους, θάμνους φρυγάνων, κυμάνσεις και ερυθρές θάλασσες, χρησιμοποιώντας σιζάλ που η ίδια βάφει και μεταπλάθει. Απέναντί της, σε άλλο κελί, η Σοφία Πάσχου τοποθετεί επάνω σε κύβους μαγικά αντικείμενα – υφασμένα επάλληλα πολύχρωμα σχήματα μεταβλητών διαστάσεων.

 

Στον δεύτερο όροφο του Πύργου, η Ισμήνη Σαμανίδου εγκαθίσταται στον διάδρομο, ενώνοντας σημάνσεις, λαβυρίνθους και διαδρομές στα όρια μιας στενής υφαντής επιφάνειας από βαμμένα στο χέρι νήματα. Στο ροζ δωμάτιο, η Ζωή Γαΐτανίδου εγκαθιστά ταπισερί σε έντονα χρώματα, προτείνοντας παλίμψηστα πεδία όπου το κέντημα εναλλάσσεται και αλληλοσυμπληρώνεται με τη ζωγραφική και η πρωτόγονη αρχετυπική γραφή συναντά τη ναΐφ και νεο-εξπρεσιονιστική έκφραση. Τέλος, στο μεγάλο δωμάτιο του δευτέρου ορόφου, η Μαίρη Γαλάνη Κρητικού κεντά ιστορίες μαξιλαριών, απλώνοντάς τις στο έδαφος σαν χαλί, κάτω από τους πυκνά κεντημένους θαλασσινούς μύθους ενός επιτοίχιου κάναβου.

 

Ο κύκλος κλείνει στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο, εντάσσοντας στην περιήγηση τις λίθινες καμάρες της Καλορίτσας και τον πέτρινο ερειπιώνα στην πλαγιά πίσω από τον Πύργο. Εκεί, ο Νίκος Κόνιαρης τοποθετεί δυο αντικριστές βίγλες, υφασμένες από κατάλοιπα ρούχων, χρόνου, στιγμών και ανθρώπινης εγκατοίκησης.

 

Η επιμελητική διαδικασία «ύφανσης» της έκθεσης, υπήρξε και αυτή εξίσου χειροποίητη με την πολύτιμη πρώτη ύλη της. Αγκαλιάζοντας και εγκαλώντας στην πορεία σε συμμετοχή, τόσο τους στημένους παραδοσιακούς αργαλειούς και τις βελόνες από τα Καλά Νερά του Πηλίου ως τα περίχωρα των Χανίων, του Ηρακλείου και της Νάξου, όσο και τις συναρπαστικές προτάσεις κεντητικής και ύφανσης που έφτασαν από την Αθήνα και την Αγγλία. Συγκεντρώνοντας, εντέλει, ένα διακριτό μέρος του ανθού των Ελλήνων δημιουργών που επίμονα καταπιάνονται και πειραματίζονται με την κλωστή και το υφάδι, με φυσικές βαφές και φυτικά νήματα, με χαμηλόφωνα μοτίβα και ευτελή υλικά που μετατρέπονται σε πολύτιμα.

 

 

Ίρις Κρητικού

Επιμελήτρια της έκθεσης

  • πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης, ο Μάριος Βαζαίος, διευθυντής του Φεστιβάλ Νάξου και η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού, προσκαλούν δώδεκα διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να προχωρήσουν στη σύσταση ενός αυτοτελούς οργανικού πεδίου με εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές πολυεπίπεδες αναφορές στη διαδικασία και το αναπάντεχο αποτέλεσμα της ύφανσης. Με τρόπο που συνδέεται απόλυτα με τον αρχιτεκτονικό ιστό και το φυσικό περιβάλλον του Πύργου Μπαζαίου, στη Νάξο.
  • Καλλιτέχνες:
  • Ζωή Γαϊτανίδου, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Ειρήνη Γκόνου, Μαρία Γρηγορίου & Γιάννης Παπαδόπουλος, Μανόλης Ζαχαριουδάκης, Νίκος Κόνιαρης, Μάρω Κορνηλάκη, Μαρία Κώτσου, Πανδώρα Μουρίκη, Σοφία Πάσχου, Ισμήνη Σαμανίδου, Ιωάννα Τερλίδου
  • Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
  • Οργάνωση: Μάριος Βαζαίος
  • Διοργάνωση: Πολιτιστικός Οργανισμός ΑΙΩΝ-Φεστιβάλ Νάξου 2022

 

Διάρκεια: 26/6-2/10/2022

Καθημερινά: 10:00 – 17:00 εκτός Δευτέρας

Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. Οδ. Χώρας Νάξου-Αγιασσού

Τηλ. 22850 31402

 

Ε. naxosculture@gmail.com

www.bazeostower.com – www.naxosfestival.gr

 

As part of the exhibition, Mario Vazaios, director of Naxos festival

and the curator of the exhibition, Iris Kritikou, invite twelve

distinguished Greek artists to proceed with the establishment of an

independent organic field with visual, plastic and symbolic

multilevel references of the process and the unexpected outcome of

weaving, in a way that is perfectly connected to the architecture and the natural environment of Bazeos Tower, in Naxos.

Artists:

Zoe Gaitanidou, Mary Galani-Criticou, Maria Grigoriou & YiannisPapadpoulos, Irene Gonou, Manolis Zacharioudakis, Nikos Koniaris, Maro Kornilaki, Maria Kotsou, Pandora Mouriki, Sofia Paschou, Ismini Samanidou, Ioanna Terlidou

 

Curator: Iris Kritikou

Organizer: Mario Vazaios

Organization: AEON Cultural Organization – Naxos Festival 2022

 

Duration: 26/6 – 02/10/2022

Open: Daily except Mondays, 10:00-17:00

Venue: Bazeos Tower, situated on the 12th Km of the main road linking the capital city of Naxos (Chora), with the seacoast of Agiassos.

Tel. +30 22850 31402

 

E. naxosculture@gmail.com

www.bazeostower.com – www.naxosfestival.gr

Μανώλης Ζαχαριουδάκης