Current track

Title

Artist


22 Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου και σε άλλους χώρους του νησιού

Written by on 30 Ιουνίου, 2022

22o Φεστιβάλ Νάξου
στον Πύργο Μπαζαίου και σε άλλους χώρους του νησιού

22o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ
Συναισθανόμενοι την περιρρέουσα απειλή του πολέμου και της πανδημίας καταφεύγουμε για άλλη μια φορά στον πολιτισμό, συνυφαίνοντας τη δυστοπία με την ουτοπία και τον τόπο ενός σύγχρονου ζωντανού μνημείου. Με επίκεντρο τον Πύργο Μπαζαίου το Φεστιβάλ Νάξου εφέτος διοργανώνει πρωτότυπη εικαστική έκθεση που αναδεικνύει την υφαντική τέχνη, συμπράττει με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στον εορτασμό για το «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» με πρωτότυπες παραγωγές στο νησί, γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, συμμετέχει με εκδηλώσεις στη «χρονιά μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής». Παράλληλα εμπλουτίζεται με συνεργασίες με την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και μετακλήσεις σημαντικών ξένων καλλιτεχνών που ενισχύουν και διαμορφώνουν το διεθνή χαρακτήρα και την απήχηση του Φεστιβάλ. Εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις και προβολές συμπληρώνουν τον πολυθεματικό χαρακτήρα της διοργάνωσης.
Για άλλη μια χρονιά την 22η, η μεγάλη πολιτιστική γιορτή για το νησί και τις Κυκλάδες συνδέει τους μόνιμους κατοίκους και το διεθνές κοινό των επισκεπτών με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του πνεύματος και των τεχνών.

Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Στέλιος Κρασανάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Βαζαίος
E. naxosculture@gmail.com

22 Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου και σε άλλους χώρους του νησιού22 Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου και σε άλλους χώρους του νησιού

ΤΑΠΙΣΕΡΙ-TAPISSERIE | art exhibition-installation
26/6-02/10/2022| Πύργος Μπαζαίου | Καθημερινά εκτός Δευτέρας 10:00-17:00
O ιστορικός χώρος του Πύργου Μπαζαίου καθώς και ο εξέχουσας ομορφιάς περιβάλλων εξωτερικός χώρος με το ξερικό τοπίο και τους διατηρητέους ερειπιώνες, ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, προκειμένου να υποδεχθούν δώδεκα ολοκληρωμένες νησίδες ύφανσης. Οι σύγχρονες υφάνσεις των εικαστικών, συνομιλούν με γνώση και ενδελέχεια με την ελληνική διαχρονική υφαντική παράδοση, συνυπάρχοντας αρμονικά με τον αρχιτεκτονικό ιστό και το φυσικό περιβάλλον. Συμμετέχουν: Ζωή Γαϊτανίδου, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Ειρήνη Γκόνου, Μαρία Γρηγορίου, Μανόλης Ζαχαριουδάκης, Νίκος Κόνιαρης, Μάρω Κορνηλάκη, Μαρία Κώτσου, Πανδώρα Μουρίκη, Σοφία Πάσχου, Ισμήνη Σαμανίδου, Ιωάννα Τερλίδου. Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού. Οργάνωση: Μάριος Βαζαίος.

 

22 Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου και σε άλλους χώρους του νησιού22 Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου και σε άλλους χώρους του νησιού
THE NEARNESS DUO
Tρ. Tue. Ώρα 21.30 |Πύργος Μπαζαίου |Εισ. 15€
Η Lynn Adib από τη Δαμασκό, φωνή και ο Marc Buronfosse από το Παρίσι, κοντραμπάσο, συνθέτουν έναν μελωδικό διάλογο της Ανατολής με τη τζαζ.
Το ντουέτο γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2020 κατά τη διάρκεια μιας αυτοσχέδιας και εντελώς αυθόρμητης συναυλίας στο νησί της Πάρου, σαν ένα παράθυρο που άνοιξε ξαφνικά στη μέση της πανδημίας, πραγματοποιώντας την επιθυμία να προσφέρει μουσική σε ένα κοινό που λατρεύει ήχους και δονήσεις.
Αυτή η συναυλία μας ταξιδεύει από τη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα τη Συρία, στη Δύση. Από προσωπικές συνθέσεις που τραγουδιούνται στα αραβικά και συριακά, μέχρι δύο διασκευές των Joni Mitchell και Radiohead και δύο πρότυπα τζαζ που τραγουδιούνται στα αραβικά και αγγλικά. Το ταξίδι τελειώνει με μια σύνθεση της Lynn Adib που τραγουδιέται στα γαλλικά.

ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ / CROSSINGS
26/07 Τρ. Tue. Ώρα 21.30 |Πύργος Μπαζαίου |Είσοδος Ελεύθερη
Η Σαβίνα Γιαννάτου και το φωνητικό σύνολο Chόrεs συμπράττουν για πρώτη φορά σε ένα πρόγραμμα που συνθέτει την παράδοση, τη σύγχρονη κλασική μουσική και τον αυτοσχεδιασμό με βασικό μέσο την ανθρώπινη φωνή. Αυτός ο αναπάντεχος συνδυασμός υλικών παράγει έναν πρωτότυπο ηχητικό κόσμο γεμάτο ευαισθησία και λεπτότητα.
Σαβίνα Γιαννάτου, φωνή. Σύνολο chόrεs: Γιαννοπούλου Κωνσταντίνα, Δημητρακοπούλου Γιώτα, Εμμανουηλίδου Μαρίνα, Κατσιμάνη Ναταλία, Ορφανίδη Σίσσυ, Πικιώνη Ινώ, αρχαϊκή λύρα: Νάνσυ Κλαμπάτσα, κανονάκι: Μαρία Δελαπόρτα, σαντούρι: Ειρήνη Ζούτσου, τσέλο: Σοφία Κατσιούρη. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Φίλιππος Σελαμσής. Μαέστρος: Σιμέλα Εμμανουηλίδου.
Παραγωγή: Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Φεστιβάλ Νάξου.

VOLOSI in concert
02/08 Τρ./ Tue. Ώρα 21:30 |Πύργος Μπαζαίου |Εισ. 20€
Οι Vołosi είναι ένα μουσικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε από ταλαντούχους παραδοσιακούς μουσικούς βαθιά στην καρδιά των Καρπαθίων Βουνών. Η δύναμη του κουιντέτου βρίσκεται στον αυτοσχεδιασμό, στον τρόπο να συνδυάζει χαρούμενα και δυναμικά είδη μουσικής της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, που θα φαίνονταν πολύ ξεχωριστά για να συνυπάρξουν, πριν το επιχειρήσει η μπάντα. Οι μουσικοί είναι: Jan Kaczmarzyk βιόλα, Krzysztof Lasoń βιολί, Robert Waszut κοντραμπάσο, Stanisław Lasoń τσέλο, Zbigniew Michałek βιολί.

ΚΑΤΑ ΘΑΛΑΣΣΑΝ
07/08 Κυ./Sun. Ώρα 21:30 |Πύργος Μπαζαίου / Bazeos Tower|Εισ.Tick. 15€
Ατμοσφαιρική συναυλία βασισμένη σε αιγαιοπελαγίτικα μελωδικά χαρακτηριστικά και αναπτύξεις ενταγμένες στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Ένα εγχείρημα πειραματικού ήθους που διατηρεί συγγένεια με αυτό που διεθνώς περιγράφεται με τον όρο “ intuitive music”. Δεν είναι μόνο οι πρωτότυπες συνθέσεις που απεικονίζουν και προβάλουν τη λιτότητα του κυκλαδικού ιδιώματος, αλλά και ο τρόπος προσέγγισης και ερμηνείας που αναζητά έναν ήχο ανάτασης, έναν ήχο αντίστοιχο με το φως των Κυκλάδων.
Μουσικοί: Γιάννης Ζευγόλης, βιολί – Βασίλης Ρακόπουλος, κλασική κιθάρα midi – Τσίκο, κρουστά.

13/8 O TEMPS…
O χορευτής και χορογράφος Gabriel Gaudray-Donnio εμπνέεται από την αισθητική του χοροθεάτρου και τα έργα της Pina Bausch, παρουσιάζοντας το σόλο σε χώρους που αποτελούν από μόνοι τους μια φυσική σκηνογραφία. Για πρώτη φορά δημιουργεί στη Νάξο, με αφορμή τη φιλοξενία του στο «Chapelle Saint Antoine» στο Κάστρο της Χώρας.
Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων-Φεστιβάλ Νάξου-Chapelle Saint Antoine.

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ – Λογοτεχνικός Έτος 2022
IAKOVOS KAMBANELLIS – Literary Year 2022
Στο πλαίσιο του «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη» που τιμά εφέτος το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο νησί όπου γεννήθηκε ο συγγραφέας, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε σύμπραξη με το Φεστιβάλ Νάξου διοργανώνουν:

ΑΥΤΟΣ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ
11/08 Πε.Thu. 21:30|Πύργος Μπαζαίου |Είσοδος Ελεύθερη
Ο δημοφιλής ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός μεταξύ άλλων και για τη θητεία του στο νεοελληνικό έργο, Μάνος Καρατζογιάννης παρουσιάζουν το μονόπρακτο «Αυτός και το παντελόνι του», μαζί με τον «Επικήδειο» του ίδιου συγγραφέα σε μια ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο «Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του».
Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης μόνος του σκηνή. Ξανά. Γίνεται «Αυτός».
Μιλά για το ξόδι κάποιου «Άλλου» και για το «Παντελόνι» του.
Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης. Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης. Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης. Σκηνικό: Δημήτρης Καντάς. Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα. Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου. Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου. Φωτογραφία: Γιώργος Καβαλλιεράκης.
Παραγωγή: Φεστιβάλ Νάξου, Όψεις Πολιτισμού, Θέατρο Σταθμός
Theatrical play by Iakovos Kambanellis. Acting: Christos Chatzipanagiotis. Director: Manos Karatzogiannis.
Co-produced by: Naxos Municipality – Naxos Festival.

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΜΙΤΤΥ & Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ
16/08 Τρ. 21:30 |Πύργος Μπαζαίου | Είσοδος Ελεύθερη
Δύο μονόπρακτα σε μια ενιαία παράσταση, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Φραγκιόγλου, και σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.
Στα δυο αυτά μονόπρακτα-μονολόγους συναντάμε δυο χαρακτήρες που τους συνδέει κοινή μοίρα. Ο Γουόλτερ Μίττυ ζει μέσα από τα όνειρα και τη φαντασία του, ενώ ο διορισμένος Δήμαρχος, γεμάτος ανασφάλειες και αγωνίες οδηγείται στην αυτοκαταστροφή και την κατάρρευση, την πιο σημαντική μέρα της ζωής του.
Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης. Ερμηνεία: Δημήτρης Φραγκιόγλου. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου. Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη. Πρωτότυπη μουσική: Μαρία Βουμβάκη. Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά. Φωτογραφίες παράστασης: Αγγελίνα Παγώνη
Παραγωγή: Φεστιβάλ Νάξου, ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ, ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ

ΑΚΟΥΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΚΙ ΈΛΑ …
19/08 Παρ. Ώρα 21:00 | Αμφιθέατρο στο Φιλότι / |Είσοδος Ελεύθερη
Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη που έχουν μελοποιηθεί από τους μεγάλους συνθέτες . Ανάμεσα τους το εμβληματικό έργο Μαουτχάουζεν, τραγούδια από το “Μεγάλο μας Τσίρκο”, το “Παραμύθι χωρίς όνομα” τον ”Εχθρό Λαό”, καθώς και πολύ γνωστά τραγούδια όπως “Μαργαρίτα Μαγιοπούλα” και “Δόξα τω Θεώ” του Μίκη Θεοδωράκη. Μαζί της ο εξαιρετικός ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης. Συνοδεύει εξαμελές μουσικό σχήμα: Γιώργος Αναστασόπουλος πιάνο, Κώστας Ζαριδάκης μπουζούκι/ηλεκτρική κιθάρα, Γιάννης Τόλιος μαντολίνο, Αρετή Κόκκινου κιθάρα, Τεό Λαζάρου-μπάσο, Γιώργος Κατσίκας-κρουστά.

Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Στέλιος Κρασανάκης – Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Βαζαίος
E. naxosculture@gmail.com

Χώροι
– Πύργος Μπαζαίου: 12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού | Τ. 22850 31402
– Αρχαιολογικός χώρος στα Ύρια: Λιβάδι Νάξου | Τ. 22850 42325
– Αμφιθέατρο Ι.Ψαρράς: Φιλότι | Τ. 22850 31402

Info:

www.bazeostower.com |naxosfestival.gr| |