Π.Κορκολής :« Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των νησιών είναι το κριτήριο για τον ΕΣΠΑ».

Αποτέλεσμα εικόνας για κορκολής παναγιώτης

 

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής μίλησε στις  5 Απριλίου στον Aegean Voice 107.5 FM- Η Φωνή του Αιγαίου και στην εκπομπή «Εκατέρωθεν» με τη Δανάη Μαύρου. Αφορμή της συζήτησης ήταν το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, τη διαχείριση της χρηματοδότησης των νησιών με στόχο την ανάπτυξη τους αλλά και  τον αποκλεισμό των Μικρών Κυκλάδων από τις χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών προς τα μικρά νησιά  καθώς αυτά πλέον ανήκουν σε μεγάλο νησιωτικό δήμο. Σχετικά με το τελευταίο ζήτημα ο κ. Κορκολής σημείωσε ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει εντάξει σε κάθε νησί και ένα έργο, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις αναπτυξιακές ανάγκες κάθε νησιού.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκολή στόχος του Αναπτυξιακού προγράμματος είναι έργα που αφορούν από την οδοποιία μέχρι τα λιμάνια, από τον πολιτισμό μέχρι τον τουρισμό, από τις λιμενικές υποδομές μέχρι τις υποδομές αφαλάτωσης, δηλαδή όλα όσα έχουν ανάγκη τα νησιά ώστε η αναπτυξιακή τους προοπτική να είναι όλο και πιο δυνατή και από την άλλη να αίρονται ανισότητες που οφείλονται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των νησιών.

Ερωτηθείς για το αν το Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης έχει εξετάσει τρόπους ώστε τα μικρά νησιά – δήμοι που είναι πολύ υποστελεχωμένα και χρηματοδοτούνται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα έργα που έχουν ενταχθεί, ο κ. Π. Κορκολής, απάντησε: « ήδη έχουν εργαστεί εδώ και δυο χρόνια για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και έχουν ήδη βοηθήσει μέσω της Μονάδας Υλοποίησης Έργων (ΜΟΔ ΑΕ) σε δήμους μικρών νησιών, που ανήκει στο υπουργείο Οικονομίας, ενώ πολλές από τις προτάσεις στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα έχουν προκύψει από τη συνεργασία των στελεχών της ΜΟΔ, της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) με τους νησιωτικούς δήμους για να κατατεθούν και η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και για την υλοποίηση».

Στη συνέχεια της συζήτησης ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ  αναφερόμενος στην  υποβολή επενδυτικών προτάσεων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο τόνισε ότι υπάρχουν ικανοποιητικές προτάσεις με ποιοτικά κριτήρια. Επίσης ο κ. Κορκολής  σχετικά με τους μακροοικονομικούς δείκτες κι τον αντίκτυπο τους στην κοινωνία δήλωσε: « Υπάρχουν περιορισμοί, αλλά υπάρχουν θέματα φορολογίας για τα οποία έχουμε δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσουν να αίρονται, στο βαθμό που εξασφαλίζεται η δημοσιονομική ισορροπία και έχει ήδη ανακοινωθεί ένα πρώτο πακέτο φοροελαφρύνσεων ύψους 3 δις μετά τον Αύγουστο και θα συζητηθεί πού στοχευμένα θα κατευθυνθούν, καθώς  και ό,τι εξασφαλίζουμε από τη δημοσιονομική ισορροπία και από τα πλεονάσματα, να κατευθύνεται στην πραγματική οικονομία και σιγά σιγά ο κόσμος να το βλέπει».

Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Κορκολής διατύπωσε την άποψη του για την δυνατότητα δανεισμού των επιχειρήσεων  για τα κεφάλαια κίνησης και για την ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου με ευνοϊκούς όρους από τις Τράπεζες, μέσω του Ενδιάμεσου Ταμείου Επιχειρηματικότητας, λέγοντας ότι επειδή αυτό χρηματοδοτείται με δημόσιο χρήμα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιτοκίου στο μισό από το τρέχον και συγκεκριμένα με επιτόκιο 2,5{905c250538690d42746cfe1dfe55996626efc67bcfeecf575f393cbb63e3320e} έως 3,5{905c250538690d42746cfe1dfe55996626efc67bcfeecf575f393cbb63e3320e}.