Φυλάμε την πατρίδα μας κε Υπουργέ…

Οι κάτοικοι των νησιών είναι αυθόρμητοι. Και αυτό που νιώθουν το λένε είτε έχουν απέναντί τους έναν απλό επισκέπτη, είτε έναν βουλευτή ή τον πρωθυπουργό. Και έτσι δεν μας έκανε εντύπωση η αντίδραση του ηλικιωμένου Ιερέα του Κουφονησίου όταν είδε μπροστά του σήμερα το μεσημέρι στο λιμάνι του νησιού τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό… Κρατώντας γερά την Ελληνική σημαία άπλωσε το χέρι του και στην ερώτηση του υφυπουργού «πως τα πάτε εδώ παπά μου», ο ιερέας απάντησε με την στεντόρεια φωνή του «Φυλάμε την πατρίδα μας κύριε Υπουργέ!…(!!!)»..

Του Δημήτρη Αναγνώστου

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση… Η κυβερνητική παρουσία στο Κουφονήσι ήταν εντυπωσιακή είναι η αλήθεια: με την αρωγή του Λιμενικού Σώματος μετακινήθηκαν εκτός του υφυπουργού κου Σαντορινιού και οι βουλευτές Κυκλάδων Μανιός , Συρμαλένιος αλλά και μέλη της Οργάνωσης μελών ΣΥΡΙΖΑ Νάξου… Και στο Κουφονήσι τους υποδέχτηκαν ο αντιδήμαρχος κος Φωστιέρης και ο πρόεδρος κος Κωβαίος.

Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχασαν χρόνο, κάτι που βλέπετε και στις φωτογραφίες.. Με το …καλώς ήρθατε άρχισε η κουβεντούλα. Και το βασικό θέμα όπως πληροφορηθήκαμε έχει να κάνει με την βελτίωση των υποδομών όσον αφορά την Μονάδα Αφαλάτωσης και το αίτημα της Κοινότητας για επέκταση κατά 100 m3 αρχικά και γιατί όχι και μία δεύτερη μονάδα. Από τη πλευρά του ο κος Σαντορινιός τόνισε στους φορείς των Κουφονησίων ότι το αίτημα έχει περάσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πλέον έχει φτάσει στο στάδιο της έγκρισης και των υπογραφών. Αλώστε όπως έχει τονίσει και παλαιότερα «βασική πολιτική μας στόχευση είναι η υδατική αυτονομία των νησιών. Εμείς έχουμε βάλει στοίχημα να το πετύχουμε φέτος, μέσω των αφαλατώσεων. Και μιας και ανέφερα τις αφαλατώσεις θα ήθελα να ανακοινώσω ότι ξεκινά η λειτουργία της μονάδας στην Πάτμο, στις αρχές του Ιούνη. Το ίδιο θα κάνουμε στο Καστελόριζο, στην Κίμωλο, στα Κατάπολα της Αμοργού- στην Αιγιάλη ήδη υπάρχει- και στους Λειψούς».

Η επιστροφή

Να σημειώσουμε ότι λίγο μετά τις 4.30 μ.μ. θα βρίσκεται και πάλι στη Νάξο καθότι στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης», στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Νάξου, με θέμα “Σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας πολιτικές για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών μας”, θα συζητήσει με φορείς και πολίτες της Νάξου και του Αιγαίου ζητήματα που απασχολούν τις νησιωτικές κοινωνίες. Και βέβαια θα ακούσει με προσοχή τις απόψεις των πολιτών αλλά και των φορέων αφού είναι αυτοί που ζουν στα νησιά και βιώνουν την εμπειρία της σκληρής καθημερινότητας. Και το πρωί της Πέμπτης 25 Μαΐου θα ανοίξει την ημερίδα που διοργανώνει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για θέματα περί νησιωτικότητας και την ανάπτυξης της οικονομίας… Παράλληλα, θα έχει και συναντήσεις με το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου και άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του Αιγαίου.