Μέχρι το Ντουμπάι η Γραβιέρα Νάξου

Μέχρι και στο…Ντουμπάι πρόκειται να φτάσει τα ξακουστό τυρί της Νάξου, το οποίο παράγεται κατά πολλούς τόνους τα τελευταία χρόνια στο νησί. Ημερησίως παράγονται 5 τόνοι τυριού κυρίως γραβιέρας.

Το NewsIt.gr βρέθηκε στο μεγάλο τυροκομείο και ξεναγήθηκε διαπιστώνοντας πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία παραγωγής τυριού.

“Αρμέγεται το γάλα. Έρχεται στο τυροκομείο, παστεριώνεται και τυροκομείται. Μετά πιέζεται και μένει στα ράφια μας μέχρι να ωριμάσει. Ολα τα τυριά ωριμάζουν σε 90 ημέρες”, λέει στο ΝewsΙt, ο τυροκόμος, Ιάκωβος Δημητροκάλης.

“Μπαίνουν στα ψυγεία και μετά είναι έτοιμα για διάθεση. Μιλάμε για αυξημένη παραγωγή της τάξεως των 5 τόνων ημερησίως”, πρόσθεσε.

“Το τυρί μας είναι το ορόσημο μας. Θέλουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας”, πρόσθεσε. Οι νέοι όπως μας λένε οι παραγωγοί επιλέγουν να μείνουν στη Νάξο καθώς η κτηνοτροφία η τυροκομία και η ενασχόληση με αγροτικές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Ο Ιάκωβος Ζαχαράτος, μέλος του Διοικητικού συμβουλίου των αγροτικών συνεταιρισμών Νάξου ανέφερε στο newsit πως “το νησί έχει πολλές δραστηριότητες. Το νησί έχει την πατάτα, παράγονται εκατομμύρια κιλά πατάτας. Την ξέρει όλος ο κόσμος γιατί είναι η καταλληλότερη. Εκτός απο την πατάτα έχουμε το τυρί και την κτηνοτροφία. Οι νέοι μένουν εδώ και δεν φεύγουν γιατί υπάρχουν δουλειές ακόμη”.

Έχουμε πολλά είδη γραβιέρας και θέλουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: newsit.gr