Γ. Βρούτσης : «Μια επικοινωνιακή φούσκα το Μεταφορικό Ισοδύναμο»

Ο Βουλευτής Κυκλάδων & Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης μίλησε στις 29 Ιουνίου στον Aegean Voice 107.5 FM- Η Φωνή του Αιγαίου και στην εκπομπή «Εκατέρωθεν» με τη Δανάη Μαύρου.

 

Αφορμή της συζήτησης η τοποθέτηση  του κου Βρούτση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο το οποίο και χαρακτήρισε «επικοινωνιακή φούσκα»,  χωρίς πόρους,  χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εκτός προϋπολογισμού.

 

Ο κος Βρούτσης τόνισε ότι «το θέμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου αποτελεί ένα αίτημα διαχρονικό μέσα στο πλαίσιο της «Νησιωτικότητας» και τις ανάγκες των νησιών του Αιγαίου Πελάγους που κατεξοχήν έχουν μεγάλες ιδιαιτερότητες να αποκτήσουν σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα πρόσθετα οφέλη για να μπορούν να προσεγγίσουν την υπόλοιπη χώρα».

 

Στην συνέχεια της συζήτησης επισήμανε πως αυτό που δεν είναι ανεκτό είναι να χρησιμοποιούνται οι νησιώτες ως κάτοικοι Β’ κατηγορίας υπό την έννοια ,  να τους θεωρούν αφελής και ότι  θα τους πούνε είναι αλήθεια και ότι γίνεται για το καλύτερο τους ενώ στην πράξη είναι ένα «άδειο πουκάμισο» όπως στην  περίπτωση του Μεταφορικό Ισοδύναμου.

 

Ύστερα και όσον αφορά το θέμα της αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ στα νησιά το απέδωσε σε καθαρά λάθος χειρισμό της κυβέρνησης και λάθος διαπραγματεύσεις.

 

Τέλος και σχετικά με την υλοποίηση του  Μεταφορικού Ισοδύναμου  τόνισε πως «θα πρέπει να απορρέει από το νόμο κατευθείαν και να μην χρειάζονται επιπρόσθετες διοικητικές δομές,  να γίνεται με ένα τρόπο που θα είναι και διαφανής και δικαίως καθώς θα αποφεύγεται η παρέμβαση του οποιουδήποτε υπουργού που του δίνει χαρακτηριστικά επιδόματος και όχι πραγματικού Μεταφορικού Ισοδύναμου.

 

Κλείνοντας τη συζήτηση τόνισε πως «αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι αυτό που ψηφίστηκε δεν έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης καθώς χρειάζεται τέσσερις υπουργικές αποφάσεις και δύο έμμεσες δηλαδή 6 υπουργικές αποφάσεις για το τελικό πόρισμα και το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να σταματήσουν να λένε ψέματα στον κόσμο και ειδικά σε προεκλογική περίοδο». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι  βαφτίζει κάτι Μεταφορικό Ισοδύναμο με έναν ασαφή και αόριστο τρόπο,  ξεκάθαρα για  επικοινωνιακούς λόγους παίρνοντας 50.000.000  ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας,  δηλαδή στην ουσία παίρνει τα  λεφτά που θα ήταν για την ανάπτυξη των νησιών και τα κάνει επιδόματα».